Ceny pohonných hmot pokračují v poklesu

15. 12. 2009 – 21:18 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot pokračují v poklesu
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot pokračují už druhý týden za sebou ve zlevňování. Cena Naturalu 95 se během uplynulého týdne snížila o čtyři haléře a cena motorové nafty za stejnou dobu poklesla o dva haléře. Vyplývá to z údajů kartové společnosti CCS.


Během nadcházejících dní by ceny benzinu a nafty měly klesnout výrazněji – až v řádu desítek haléřů.

Nejdražší benzin i nafta je v Praze

Ceny pohonných hmot během uplynulého týdne už druhý týden za sebou poklesly. Benzin Natural 95 zlevnil o čtyři haléře a průměrně tak stojí 28,25 koruny za litr. Cena motorové nafty se snížila o pouhé dva haléře a litr nafty tak včera stál u tuzemských čerpacích stanic průměrných 26,62 koruny. Vyplývá to z aktuálních údajů kartové společnosti CCS. Zvyšuje se naopak cena LPG, která se v minulém týdnu zvýšila podle údajů Českého statistického úřadu téměř o desetník na cenu 12,73 koruny za litr.

- Vlastní jméno na SPZ si možná narhnete už příští rok
- Škoda vyrábí nový motor s nízkou spotřebou pro vozy Škoda, Audi, Volkswagen a Seat
- Škoda Yeti porazila u odborníků i BMW X1

Krajem s nejdražšími pohonnými hmotami zůstává Praha. V hlavním městě se benzin prodává za 28,97 koruny za litr. Naopak nejlevnější benzin má Královéhradecký kraj, kde litr Naturalu 95 stojí 27,57 koruny. Za naftu zaplatí motoristé nejvíce opět v Praze, kde za litr zaplatí 27,24 koruny. Nejméně peněz přijde litr nafty v Královéhradeckém kraji.

V průběhu následujících dní bude cena benzinu a nafty klesat, a to v rozmezí deseti až třiceti haléřů. Ke konci roku by pohonné hmoty mohly naopak zdražit v souvislosti s tím, že se budou pumpaři předzásobovat před zvýšením spotřebních daní u pohonných hmot, které nastane od ledna. Vývoj cen benzinu a nafty však bude záviset spíše na vývoji cen ropy.

Benzin zdraží o 1,20 koruny

Pohonné hmoty letos stály nejvíc na konci června, kdy řidiči tankovali benzin za průměrnou cenu 29,20 koruny za litr a naftu za 27 korun za litr. Oproti loňskému prosinci je litr benzinu dražší o pět korun, ale litr nafty je dražší o korunu. Ke konci loňského roku totiž byla oproti současné situaci cena nafty vyšší než cena benzinu.

Od nového roku cena pohonných hmot vzroste zhruba o 1,10 – 1,40 koruny za litr. Od 1. ledna se totiž zvýší spotřební daň uvalená na benzin a motorovou naftu o korunu. Zároveň se o jedno procento zvýší i DPH. Lze předpokládat, že kvůli velké konkurenci na tuzemském trhu čerpacích stanic pumpaři promítnou dražší paliva plně do cen pohonných hmot na totemech u čerpacích stanic.

Další zdražení pohonných hmot by mělo nastat v dubnu, od kdy se do benzinu a nafty povinně začne přimíchávat větší množství biopaliv. V prosinci poslanecká sněmovna schválila zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě z nynějších 4,5 procenta na 6,3 procenta.

Vývoj cen pohonných hmot od začátku roku 2009
\"ceny
Zdroj: CCS

Jak rozhodne OPEC?

Ceny pohonných hmot v tomto týdnu zareagují na pokles cen ropy na světových trzích. Barel ropy Brent v uplynulém týdnu klesl ze 79,33 dolaru za barel v pátek až na cenu 71,8 dolaru za barel. Ropa se tak dostala až na dvouměsíční minimum. Od poloviny října až do začátku prosince se cena pohybovala mezi 75-80 dolary za barel, tedy těsně pod ročním maximem 80 dolarů za barel. Ceny v uplynulém týdnu klesly také na rotterdamské burze, na níž se obchoduje s ropnými produkty, jako jsou benzin a nafta.

Pokles ceny ropy v uplynulém týdnu způsobila především posilující americká měna. Dolar posílil vůči euru, avšak vůči koruně zůstala jeho cena stabilní, což zlevňuje cenu ropy pro české obchodníky. Doposud dolar spíše oslaboval a držel tak cenu ropy na hladině těsně pod 80 dolary za barel. Proti růstu cen ropy nadále působí statistiky o zásobách pohonných hmot a ropy ve skladech v USA, které jsou na vyšší úrovni než v loňském roce.

Významný vliv na ceny ropy může mít zasedání ropného kartelu OPEC, které se bude konat 22. prosince. Neočekává se, že by ministři ropných zemí rozhodli snížit těžební kvóty. Pro ponechání produkčních kvót se zvláště vyslovil ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie (po Rusku druhý největší producent ropy na světě) Ali al-Naimi, podle kterého je cena ropy okolo 70 dolarů za barel pro producentské země ideální.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články