Ceny pohonných hmot v Evropě

18. 7. 2016 – 0:00 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot v Evropě
zdroj: snipview.com

Při rozhodování o dovolené kromě jiného motoristy ovlivňuje i cena pohonných hmot v zemi, kam míří. Jak velké rozdíly můžeme během této letní dovolené očekávat? Mezi českými cenami a těmi v zemích, kam nejčastěji míříme, mohou být až nepříjemně vysoké. U benzínu může rozdíl činit až 14,30 Kč a u nafty 5,50 Kč. Přirozeně hovoříme o cenách vyšších než v ČR uvádí automobilový klub ÚAMK.

Kde je nejdráž? Pokud jde o benzín, pak nejvyšší ceny v Evropě, z běžně navštěvovaných zemí, najdete v Nizozemsku a Itálii, a to nad 40 korun za litr. Kolem 36 korun se pohybují ceny v Belgii, Německu, Francii a Řecku. Naopak, na přibližně stejné ceny jako v ČR, narazíte v Maďarsku, Rakousku, Srbsku nebo Rumunsku. Ušetřit můžete v Polsku (levněji bezmála o 3 koruny na litru) a Bulharsku.

Pokud vaše auto „pije“ naftu, pak zhruba o 6 Kč na litru zaplatíte více v Itálii a o 3 Kč ve Švýcarsku. Cenové rozdíly tedy nejsou v případě nafty tak výrazné a naopak ve většině zemí Evropy se setkáte s přibližně stejnými cenovkami jako v Čechách. Více, proti benzínu, je států, kde je nafta levnější než u nás. To platí třeba pro Rakousko, Slovensko, Maďarsko. Nikde ale není z okolních zemí tak levně, jako v Polsku, kde za litr dáte asi o 6 Kč méně.  

Z porovnání obou základních paliv jednoznačně vyplývá, že jednou z „nejdražších zemí“ je Itálie. To je jistě i důvod velmi přísného opatření, které v této zemi nově platí. A to, že tam smíte dovézt v kanystru (výhradně s evropskou homologací) maximálně 10 litrů paliva, a musíte mít potvrzení o platbě. Pakliže tyto tři podmínky nesplníte, hrozí vám až zhruba dvousettisícová pokuta (přesněji 7734 euro).

V případě tankování odborníci ÚAMK upozorňují ještě na jedno. V některých zemích, jako například Rakousku a Německu, se automaticky zvyšují ceny na čerpacích stanicích o 0,50 euro na litr po 22 hodině. Důvodem je snaha snížit provoz, hluk a znečištění ovzduší v době večerního a nočního klidu.

Zcela se otočí situace, jestliže je váš automobil schopen spalovat plyn. Ať už jde o LPG nebo CNG. Co tím chceme říct? Jak zjistili odborníci ÚAMK, z běžně navštěvovaných českými turisty zemích, budou tankovat LPG nejlevněji v Itálii a Německu. A to bezmála o 3 Kč na litr proti nejdražší Francii. V případě CNG je cenově nejvstřícnější Španělsko a opět Itálie. Znovu, proti nejdražší Francii, přičemž rozdíl může činit až 9 Kč.

Ještě jedno může české motoristy v zahraničí překvapit, a to množství bezobslužných čerpacích stanic, a to jak mimo hlavní trasy, tak v nočních hodinách. Na většině je možná platba jen kartou, přičemž jejich seznam je dobré si ověřit dříve, než se do celé operace pustíte, a kartu vám automat „polkne“. Také nesmíte být překvapeni, že dříve, než vůbec začnete skutečně čerpat, vám bude z účtu stažena jakási kauce, a to až v hodnotě 200 eur. Ta bude následně po zaplacení uvolněna. Pokud se neznalý český motorista nechce pouštět do podobné operace, musí na to pamatovat. Tedy tankovat na velkých čerpacích stanicích přes den, nejezdit na rezervu.

Ještě na jedno ÚAMK upozorňuje, a to je jak značení pohonných hmot. Názvy jako, gazole, essence sans plomb a podobě, mohou zamotat hlavu. V případě benzínu je nejlepší se orientovat podle oktanového čísla, pokud je uvedeno. Pokud jde o naftu, nejlepší je volit Eurodiesel. U něj by se motorista neměl zmýlit. V každém případě je lepší se buď obsluhy nebo ostatních motoristů zeptat, kterou pistoli na stojanu vzít do ruky, než poté volat asistenci, a odčerpávat třeba naftu nalitou do nádrže vozu jezdícího na benzín.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články