Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu mírně klesly

16. 11. 2009 – 17:25 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu mírně klesly
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot skončily období zdražování, trvající celkem tři týdny, a začaly mírně zlevňovat. Ceny obou hlavních paliv – Naturalu 95 a motorové nafty – klesly v uplynulém týdnu do neděle o 8 haléřů. Vyplývá to z dnešních údajů kartové společnosti CCS. Ceny benzinu a nafty by měly v tomto týdnu klesnout v řádu deseti až dvaceti haléřů.


Cena na burze stagnuje

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu zastavily růst a začaly klesat. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí nyní 28,41 koruny za litr, tedy o 8 haléřů méně než před týdnem. Motorovou naftu čerpací stanice nabízejí za průměrných 26,74 koruny za litr, což je rovněž o 8 haléřů méně než před týdnem.

S nejdražšími pohonnými hmotami se lze setkat v hlavním městě a na Vysočině. Na Vysočině stál včera litr  nafty 27,29 koruny, což je nejvyšší cena v Česku. Nejlevnější naftu mají naopak stejně jako před týdnem v Olomouckém kraji, kde včera litr nafty stál 26,14 koruny. S nejdražším benzinem se mohou setkat motoristé na Vysočině, kde včera stál průměrně 28,84 koruny za litr. Nejlevnější benzin lze najít rovněž v Olomouckém kraji. Včera tam řidiči za benzin zaplatili průměrně 27,85 koruny za litr.

V průběhu tohoto týdne bude zlevňování cen obou hlavních pohonných hmot pokračovat. Ceny by mohly klesnou o deset až dvacet haléřů. Klesající ceny na totemech čerpacích stanic těží z toho, že posiluje kurz koruny vůči americkému dolaru. Cena ropy má pak na vývoj cen pohonných hmot omezený dopad vlivem toho, že její cena byla v uplynulém týdnu nezvykle stabilní a drží se okolo 77 dolarů za barel. To je těsně pod nedávným maximem, kdy dosáhla 80 dolarů za barel. Na vývoj cen ropy okamžitě reaguje burza s pohonnými hmotami v Rotterdamu, kde nyní ceny benzinu a motorové nafty stagnují nebo i mírně klesají.

Zdražování pohonných hmot v minulém měsíci trvalo celkem tři týdny a benzin a nafta od té doby zdražily o více jak korunu. Pohonné hmoty letos stály nejvíc na konci června, kdy řidiči tankovali benzin za průměrnou cenu 29,20 koruny za litr a naftu za 27 korun za litr. Oproti loňskému listopadu je litr benzinu dražší o dvě koruny, ale litr nafty je na stejné cenové úrovni. Ke konci loňského roku totiž byla oproti současné situaci cena nafty vyšší než cena benzinu.

Ropa je blízko maxima

Důvodem stagnace cen pohonných hmot je stagnující cena ropy na světových trzích. Barel ropy Brent sice před několika týdny překonal hranici 80 dolarů za barel a dostal se tak na roční maximum, od té doby se ale cena ropy pohybuje v pásmu 75-80 dolarů za barel. Nedosahuje tak rekordních hodnot z léta minulého roku, kdy stála téměř 150 dolarů za barel. V pátek dosáhla cena ropy Brent na burze v Londýně 76,32 dolaru za barel.

Cena ropy roste od března, kdy dosahovala 45 dolarů za barel. Na růst cen tlačí stále větší optimismus mezi investory a jejich víra v zotavení světové ekonomiky a tím i větší spotřebě energetických zdrojů. Vliv mají i převážně pozitivní výsledky hospodaření firem ve třetím čtvrtletí. Cenu ropy podněcuje v růstu střídavě také oslabující dolar. Proti růstu cen ropy naopak působí statistiky o rekordních zásobách pohonných hmot ve skladech v USA.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články