Ceny potravin poprvé po osmi měsících celosvětově klesají

7. 4. 2011 – 13:25 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin poprvé po osmi měsících celosvětově klesají
Vysoké a kolísavé ceny potravin v posledních měsících stály v pozadí demonstrací, které vedly k svržení vůdců v Tunisku a Egyptě, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Světové ceny potravin v březnu poprvé po osmi měsících klesly, poté co na začátku letošního roku dosáhly na rekordní maxima, uvedla ve čtvrtek Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hlavním důvodem je především pokles ceny obilovin, informovaly agentury Reuters a AFP.

Index potravin FAO, který zaznamenává měsíční změnu cen koše potravin a zahrnuje obilniny, olejnatá semena, mléčné výrobky, maso a cukr, v březnu klesl na 230 bodů. V meziměsíčním srovnání tento ukazatel odepsal 2,9 procenta. Přesto je stále 37 procent nad svou úrovní v březnu roku 2010.

"Pokles indexu v tomto měsíci přináší určitou úlevu od neustálého zvyšování, které jsme viděli v posledních osmi měsících," sdělil ředitel odboru pro obchod a trh FAO David Hallam. "Bylo by ale předčasné usuzovat, zda se jedná o obrat ve vzestupném trendu," upřesnil.

Z údajů potravinového indexu vyplývá, že klesla cena cukru, olejů a rýže. Na druhou stranu, mírný nárůst ceny vykázaly mléčné výrobky a maso.

FAO se ale domnívá, že pokles světových cen potravin by mohl být pouze dočasný, a to zejména kvůli posilující poptávce. "Domníváme se, že v příštích několika týdnech ceny opět stoupnou," vysvětlila ekonomka FAO Concepción Calpeová pro agenturu Reuters.

Vysoké a kolísavé ceny potravin v posledních měsících stály v pozadí demonstrací, které vedly k svržení vůdců v Tunisku a Egyptě. Násilné nepokoje navíc zasáhly i další země severní Afriky a Blízkého východu.

Index v letošním únoru rostl již druhý měsíc v řadě a dokonce překonal maxima z roku 2008, kdy svět zasáhla potravinová krize. Ta vedla k výbuchu nespokojeností v několika rozvojových zemích.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články