Ceny spotřebního zboží dále klesají

9. 7. 2009 – 13:27 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny spotřebního zboží dále klesají
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Index spotřebitelských cen za měsíc červen zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflace snížila již na 1,2% z květnového údaje 1,3%. Inflace se tímto poklesem dostala na nejnižší úroveň od prosince 2003.


\"Pokles inflace byl nižší než naše očekávání (pokles na 1,1%) a mírně pod konsenzem trhu, kde byla odhadována stagnace.\" Uvedl Josef novotný, analytik FIO. V meziročním porovnání byl růst cen tažen především alkoholickými nápoji, tabákovými výrobky a vyšším regulovaným nájemným. Ke zdražení došlo také u cen energií, když zemní plyn podražil o 17,1 % a elektřina o 11,6 %. Index CPI byl dolu tažen poklesem cen potravin a nealkoholických nápojů, v meziročním porovnání jsou také stále nižší ceny pohonných hmot.

- Roaming: ceny SMS ze zahraničí spadly o 60 pct, klesly i ceny volání
- Dovolená: Kvůli krizi letos spadly ceny zájezdů o 12 %, některé ještě klesnou
- Slevy v obchodech útočí, pozor na kvalitu zboží i cenu na účtence

Novotný také uvedl: \"Snižující se inflace není žádným výrazným překvapení a je zřejmé, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících. K poklesu inflace povede, jak oslabující poptávka a prohlubující se recese, tak i stále vysoká srovnávací základna z loňského roku.\" Hlavní tlak na pokles inflace bude vytvářet podle Novotného rostoucí nezaměstnanost a klesající kupní síla obyvatel.

\"Očekáváme, že v průběhu třetího čtvrtletí poklesne inflace pod hranici 0,5% a následně začne opět mírně růst.\" Doplnil Josef Novotný.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články