Ceny v ČR letos poprvé mírně klesly, nejvíc u potraviny

9. 9. 2010 – 10:29 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny v ČR letos poprvé mírně klesly, nejvíc u potraviny
Ceny zboží celkem klesly o půl procenta, ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta | zdroj: NašePeníze.cz

Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu klesly oproti červenci o 0,3 procenta zejména díky snížení cen potravin, nealkoholických nápojů a dopravy. Oproti loňskému srpnu však stouply stejně jako v červenci o 1,9 procenta.

Vyplývá to ze čtvrteční informace Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ekonomvé očekávali, že ceny v srpnu meziměsíčně klesnou o 0,2 procenta a meziročně stoupnou na dvě procenta.

 

Pomohla strmě klesající cena zeleniny

 

Pokles cen oproti červenci o 0,3 procenta způsobilo především snížení sezonních cen zeleniny o 26,6 procenta a také peckovin a bobulovin o 13 procent. U dopravy klesly ceny v srpnu (po šesti měsících růstu a nepatrném poklesu v červenci) ceny pohonných hmot o 1,9 procenta. V důsledku slev zejména letního zboží klesly ceny obuvi o 1,5 procenta.

Opačný vliv na vývoj cen mělo sezonní zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 2,5 procenta. Z potravin vzrostly především ceny masa o 1,1 procenta, olejů a tuků o 1,2 procenta, cukru o 2,2 procenta a kakaa o 2,1 procenta.

 

Aktuálně k tématu z ekonomiky:

- Průměrná mzda roste, kde si vyděláte více?

- Česká ekonomika rostla ještě rychleji než se odhadovalo

- Mnoha rodinám hrozí propad do chudoby, zatím se mají dobře

 

Ceny zboží celkem klesly o půl procenta, ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta

 

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu stejně jako v červenci o 1,9 procenta. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zmírnil na 11,2 procenta z 13,8 procenta v červenci.

Naopak vyšší meziroční růst cen než v červenci nastal v srpnu v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny ovoce se zvýšily o 15,5 procenta (z 8,6 % v červenci ), olejů a tuků o 6,9 procenta (ze 4,6 % v červenci) a mléka, sýrů a vajec o 5,2 procenta (ze 4,6 % v červenci).

Největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení a alkoholické nápoje a tabák.

V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 9,1 procenta. Regulované nájemné se zvýšilo o 17 procent a tržní kleslo o 0,4 procenta. Ceny zemního plynu byly vyšší o 3,9 procenta, tepla a teplé vody o 3,5 procenta, vodného o 3,8 procenta a stočného o 4,9 procenta.

Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků vzrostly shodně o 5,4 procenta.

O 2,8 procenta nižší než loni byly ceny oděvů, obuv zlevnila o 1,1 procenta.

V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 11,7 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 1,2 procenta.

V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 8,2 procenta. V bydlení klesly ceny elektřiny o 2,7 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,6 procenta a ceny služeb o 2,3 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 101,9 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 0,9 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v červenci.

Od ledna 2010 jsou indexy spotřebitelských cen počítány na aktualizovaných vahách. Váhy vycházejí z výdajů domácností roku 2008.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu letos v červenci 2,1 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v červnu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku (o 7,1 %) a Řecku (o 5,5 %). Meziroční cenový pokles pokračoval v Irsku (-1,2 %) a Lotyšsku (-0,7 %). V Německu zrychlil meziroční cenový růst na 1,2 procenta (z 0,8 % v červnu). Podobně na Slovensku zrychlil růst cen v červenci na jedno procento z 0,7 procenta v červnu. Podle předběžných výpočtů klesl v srpnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,3 procenta, meziročně vzrostl o 1,5 procenta (v červenci o 1,6 %) . Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za srpen 2010 je podle Eurostatu 1,6 procenta.

-Mediafax / NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články