Ceny zemědělské půdy letí strmě vzhůru. Kdy to praskne?

18. 7. 2017 – 9:29 | Investice | red | Diskuze:

Ceny zemědělské půdy letí strmě vzhůru. Kdy to praskne?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ceny zemědělské půdy letí v posledních letech strmě vzhůru. Loňský rekordní růst půda sice v prvním pololetí nezopakovala, přesto cena za hektar prolomila novou rekordní hranici. V druhé polovině roku by mohlo dojít k dalšímu zpomalení, nicméně někteří odborníci již hovoří o nafukování investiční bubliny.   

Cena za hektar půdy pokořila poprvé hranici 200 tisíc korun během první poloviny loňského roku. V prvním pololetí letošního roku se průměrná cena za hektar zemědělské půdy vyšplhala na novou rekordní úroveň 235 tisíc korun. V porovnání s loňským rokem šlo o nárůst o 28 tisíc korun za hektar. Vyplývá to z údajů zveřejněných společností Farmy.cz, která sleduje vývoj tržních cen zemědělské půdy od roku 2004.

V loňském roce vzrostly ceny zemědělské půdy v průměru o 25,54 procenta. Zatímco loni v prvním čtvrtletí rostly ceny o 15 procent a ve druhém o šest procent, v prvním čtvrtletí letošního roku již jen o osm procent a ve čtvrtletí druhém mezikvartální růst zpomalil na čtyři procenta.

Druhé pololetí v útlumu

V loňském roce byl nejvýraznější růst cen v prvním pololetí, ve druhé polovině roku došlo k útlumu a ceny půdy rostly v průměru kolem jednoho procenta. Stejně jako došlo ke zpomalení růstu v loňském roce, je vysoká pravděpodobnost, že ceny zpomalí i v letošním druhém pololetí.

Přestože růst cen zpomaluje, investoři stále vidí v zemědělské půdě potenciál, i když již vykazuje podobně jako rezidenční trh znaky nafukování investiční bubliny. „Současný výnos z investic do zemědělské půdy je obvykle do dvou procent, tedy nižší než běžný výnos z jiného druhu nemovitostí. Mnoho investorů sází na další růst cen půdy, ale i u zemědělské půdy se již hovoří o možném nafukování investiční bubliny,“ uvedl pro iHNed.cz majitel serveru Farmy.cz Jaroslav Urban.

V květnu 2017 bylo v České republice celkem 3,2 milionu vlastníků zemědělské půdy, kteří mají ve svém vlastnictví 4,2 milionů hektarů zemědělské půdy. Největší část vlastní fyzické osoby (76 procent, tj. 3 198 tisíc hektarů), a to buď individuálně nebo ve společném jmění manželů. V průměru připadá na jednu fyzickou osobu jeden hektar.

Druhou nejpočetnější skupinou jsou právnické osoby, které vlastní 20 procent zemědělské půdy v České republice, tj. 850 tisíc hektarů. Průměrná výměra na jednu právnickou osobu je 16 hektarů.

Stát v současné době vlastní 3,5 procenta zemědělské půdy v České republice, tedy zhruba 148 tisíc hektarů.

Data vychází z evidence katastrálních úřadů a zohledňují jak pozemky vedené v katastru nemovitostí, tak pozemky vedené ve zjednodušené evidenci, kterých je zatím evidováno přibližně 250 tisíc hektarů.

Zdroj: Farmy.cz

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

 

Zdroje:
investujeme.cz, Farmy.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články