Červenec byl na českém nebi rekordní, vzdušný prostor využilo přes 73 tisíc letadel

5. 8. 2011 – 12:33 | Krátké zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Červenec byl na českém nebi rekordní, vzdušný prostor využilo přes 73 tisíc letadel
Červenec byl na českém nebi rekordní, vzdušný prostor využilo přes 73 tisíc letadel, zdroj: SXC.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Historicky nejvyšší výsledky letového provozu za jeden měsíc vykázal v červenci 2011 český vzdušný prostor (tzv. FIR Praha – Flight Information Region), na českém nebi v tomto měsíci letělo celkem 73 055 letadel. V pátek o tom informovalo Řízení letového provozu (ŘLP).

V červenci roku 2010 využilo český vzdušný prostor 71 611 letadel, kterým poskytlo své služby oblastní středisko řízení letového provozu Praha (ACC Praha).

Denně letos v červenci létalo na českém nebi v průměru 2 357 letadel.

Nový rekord byl vytvořen také v případě provozního výsledku za jeden den. Rekordním dnem s historicky nejvyšším provozem se stal 16. červenec 2011, kdy oblastní středisko řízení letového provozu Praha poskytlo svoje služby 2 565 letům. Při průměrné kapacitě jednoho letadla zhruba 150 pasažérů tak bylo v průběhu jednoho dne přepraveno v českém vzdušném prostoru téměř 385 tisíc cestujících.

"I přes výrazný nárůst provozu v letní sezóně a dosažené provozní rekordy pokračuje příznivý trend snižování průměrného zpoždění na provedený let, které se od začátku roku 2011 pohybuje téměř na nulové úrovni. ŘLP se tak pohybuje výrazně pod hodnotou 0,3 minuty na provedený let, což je doporučená hodnota stanovená pro český vzdušný prostor Evropskou organizací pro bezpečnost letového provozu (Eurocontrol)," doplnil mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. Dlouhodobě největším zákazníkem ŘLP v případě traťových navigačních služeb je německý letecký dopravce Lufthansa.

Filip Sušanka | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články