Češi chtějí zrušit Senát

11. 3. 2012 – 20:27 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi chtějí zrušit Senát
Senát za dobu svého fungování dokázal o své nezbytnosti přesvědčit pouze 25,7 procenta respondentů, Foto:vlada | zdroj: NašePeníze.cz

Dvě třetiny Čechů (65,8 procenta) považují Senát za zbytečnou instituci, která ani za 16 let svého fungování nedokázala obhájit svou existenci, uvedl v neděli zveřejněný průzkumu agentury SANEP. Více než dvě třetiny lidí (66,6 procenta) si myslí, že Senát není pro pro fungování ČR nutný.

Téměř dvě třetiny dotázaných (64,8 procenta) se domnívají, že Senát za dobu svého působení neprokázal svou důležitost a potřebnost. Stejného názoru je i řada politiků, kteří mluví o transformaci či přímo zrušení Senátu. Jedním z nich je například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Senát za dobu svého fungování dokázal o své nezbytnosti přesvědčit pouze 25,7 procenta respondentů, uvádí průzkum.

O zrušení horní parlamentní komory se začalo diskutovat v souvislosti se schválením přímé prezidentské volby. Tří pětinová většina populace (61 procenta) si myslí, že přijetím přímé volby prezidenta se výrazně snížil význam Senátu a měl by se zcela rozpustit.

Skutečnost, že odejmutí jedné z nejdůležitějších pravomocí Senátu, tedy volba hlavy státu, má na vnímání této ústavní instituce devastující vliv, potvrzuje i mínění téměř dvou třetin veřejnosti (61,8 procenta), podle kterých by ke zrušení Senátu, mělo dojít hned po první přímé volbě prezidenta ČR v roce 2013.

O nevalném mínění většiny veřejnosti o funkci Senátu svědčí podle průzkumu skutečnost, že téměř dvě třetiny domácí populace vnímají Senát jako zbytečnou instituci. Podle mínění 65,4 procenta lidí by zrušení Senátu napomohlo ke stabilizaci veřejných rozpočtů.

O pravomocích a činnosti horní parlamentní komory mají povědomí téměř dvě třetiny (63,3 procenta) dotázaných. Převládající negativní názor na tuto ústavní instituci tedy není důsledkem neznalosti respondentů, ale skutečného přesvědčení o její zbytečnosti. Zhruba 74,6 procenta lidí by uvítalo, pokud by funkce senátora byla čestnou a bezplatnou funkcí.

-Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články