Češi jsou dobráci. Většina přispívá na dobročinné účely

30. 11. 2011 – 20:24 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi jsou dobráci. Většina přispívá na dobročinné účely
Téměř dvě třetiny Čechů přispívají ročně na dobročinné účely do pětiset korun, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř dvě třetiny Čechů přispívají ročně na dobročinné účely do pětiset korun, jednorázový příspěvek je pak v 62 procentech případů maximálně sto korun. Vyplývá to z průzkumu jedné z tuzemských bank.

Čtvrtina Čechů je pak toho názoru, že charita je jen pro ty, kdo mají peníze nazbyt, pro deset procent jde dokonce o zbytečné vyhazování peněz.

"Ukázalo se, že Češi nevnímají podporu charitativních projektů jako samozřejmou součást svého života, jak je tomu v západním světě, ale jako otázku náhody. Třetina z nich přispívá prostřednictvím náhodných dobročinných sbírek na ulici, čtvrtina prostřednictvím DMS. Jen jedno procento Čechů má na nějakou charitativní sbírku založen trvalý platební příkaz," poznamenal Ondřej Škorpil, ředitel Kanceláře představenstva ČSOB.

Pokud už se Češi rozhodnou přispět na dobrou věc, hrají v tom roli emoce a lidská solidarita. Pomyslný žebříček, kam lidé nejčastěji směřují své příspěvky, totiž tvoří podpora lidí postižených živelnou katastrofou (87,3 %), handicapovaní (53,6 %) a děti (52,1 %). Naopak minoritní zájem mají o podporu seniorů (9,6 %), azylových domů (5,1 %) nebo vzdělání (2,8 %).

Nejčastěji pak podporují charitativní projekty na území České republiky, ale čtvrtina z nich podporuje i nadace a projekty, které se zabývají pomocí lidem především ve třetím světě (výstavba škol a nemocnic, adopce na dálku aj.).

Více než třetina Čechů se pak domnívá, že čas od času přispět nikomu neublíží a 14 procent je toho názoru, že jde o samozřejmou pomoc potřebným. "Smutné však je, že podle čtvrtiny Čechů je charita jen pro ty, kteří mají peníze nazbyt a šest procent lidí je dokonce toho názoru, že jde o citové vydírání těch, kterým nic nechybí a žijí spokojený život," poznamenal Škorpil.

Desetina Čechů zase přispívá, aby se necítila hloupě, že se mají lépe než druzí.

Cílem průzkumu bylo také zjistit, zda čeští rodiče vedou k dobročinnosti své děti. "Polovina z nich přiznává, že tento aspekt výchovy zcela opomíjí. Pokud se lidé nebudou už od raného věku seznamovat s oblastmi, kde je lidská solidarita nezbytná, nebude otázkou let, ale desetiletí, než se stav české společnosti v otázce charity a dobročinnosti zoptimalizuje," upozornila Pavlína Housová, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,290 25,410
USD 23,770 23,950
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články