Češi jsou při změně práce opatrnější, zajímá je finanční stabilita

7. 5. 2009 – 5:16 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi jsou při změně práce opatrnější, zajímá je finanční stabilita
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli současné ekonomické situaci je pro Čechy u pohovorů při výběru nového zaměstnání víc než kdy dřív důležitá finanční situace nového zaměstnavatele. Shodne se na tom šest z deseti společností podnikajících v České republice. Podle nich jsou dotazy po finanční stabilitě společnosti dnes mnohem častější než před rokem. V Česku jsou uchazeči o zaměstnání dokonce opatrnější, než jinde na světě – otázku na finanční stabilitu v ČR častěji slyší 56 procent firem, světový průměr je jen 47 procent. Vyplývá to z výzkumu dvaceti zemí světa zpracovaného pro agenturu Robert Half International.


Kvůli zpomalení světové ekonomiky jsou kandidáti u pohovorů mnohem opatrnější – už se nezajímají jenom o výši nástupního platu, ale mnohem intenzivněji než dřív zvažují i to, jaká je pozice firmy na trhu a jaká ji čeká budoucnost, vyplývá ze zprávy.

- Práce: Dělník, asistentka, administrativní pracovník a elektrikář byly v dubnu nejžádanější profese
- Práce v EU: Mladí Češi jsou ochotní pracovat v zahraničí, práce je však méně
- Nemůžete najít práci? Zjistěte, kde děláte chybu!
- Krize na český trh práce přichází později, ale o to má silnější dopad

Ze zprávy také vyplývá, že je navíc na pracovním trhu stále nedostatek zkušených odborníků. V oblasti financí a účetnictví se podle výzkumu čtyři z pěti firem podnikajících v České republice shodnou na tom, že zpomalení ekonomiky hledání kvalifikovaných kandidátů nijak neulehčilo.

Zkušenosti u pohovoru nejvíc ocení v ČR

V České republice je také z evropských zemí vůbec nejvíc firem, které jsou ochotné i za současného stavu ekonomiky vysoce kvalifikovaným kandidátům nabídnout lepší ohodnocení, než pro otevíranou pozici původně plánovaly. V České republice je takových společností plných 49 procent, v Evropě se jich najde jen 30 procent.

„Právě v České republice mají zkušení zaměstnanci největší šanci dohodnout si s novým zaměstnavatelem nadstandardní podmínky. Přesně polovina firem přiznává, že je ochotná kvalifikovaným odborníkům připlatit – o něco lepší výsledky měla v průzkumu jen Brazílie a třeba v sousedním Rakousku je za zkušenosti ochotno zaplatit víc jen 17 procent tamních podniků,“ říká Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku. „Hlavním důvodem je fakt, že u nás firmy stále cítí nedostatek kvalifikovaných odborníků – kupříkladu ve financích a účetnictví se podle výsledků výzkumu čtyři z pěti podniků shodnou na tom, že kvůli krizi jsou zaměstnanci méně ochotní měnit práci.“

Kvůli komplikovanému stavu světové ekonomiky zřejmě v České republice bude přibývat lidí zaměstnaných v oboru financí a účetnictví na dobu určitou, respektive na konkrétní projekt. Předpovídá to 19 procent společností působících v ČR. A to je třetí nejvyšší číslo v Evropě – jen těsně za Belgií (22 %) a s odstupem za Lucemburskem, kde má stejný názor 31 procent společností. Téměř polovina firem vidí za využitím projektového zaměstnávání způsob, jak ušetřit náklady. „Pro třetinu společností je ale hlavním důvodem přístup k jedinečným zkušenostem, které by jinak u zaměstnanců na plný úvazek hledaly jen těžko,“ dodává ředitel agentury Křížek.

Vzdělávání firmy neomezí

Nejvýše půl roku nedobrovolně bez zaměstnání mohou zůstat kvalifikovaní zaměstnanci v účetnictví a financích, než se jim začne doba bez práce negativně odrážet na budoucí kariéře. Shodne se na tom 52 procent manažerů firem podnikajících v České republice. Na druhou stranu, 11 procent podniků v ČR si myslí, že se v kariéře člověka jakkoli dlouhé období bez práce nijak negativně neprojeví.

Nejčastějším opatřením proti krizi, ke kterému už firmy sáhly nebo ho plánují brzy zavést, je zastavení náboru nových zaměstnanců. K tomu už sáhla celá polovina společností podnikajících v České republice. Třetina firem pak omezuje odměny zaměstnanců.

I za současného stavu ekonomiky se ovšem společnosti podnikající v České republice jen nerady vzdávají školení a dalšího zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců. Omezení výdajů na vzdělávání je pro většinu manažerů posledním zaměstnaneckým benefitem, který by chtěli omezovat. Shodla se na tom přesně třetina firem v průzkumu. Na druhém místě jsou podniková volna a firemní večírky s 15 procenty. Na třetím místě je volné nebo dotované občerstvení.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články