Češi nakupují a utrácejí stále méně za potraviny

4. 7. 2012 – 10:35 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi nakupují a utrácejí stále méně za potraviny
V nepotravinářském sortimentu zaznamenal růst zejména prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby | zdroj: NašePeníze.cz

Maloobchodní tržby se v květnu opět propadly. Meziročně klesly o 2,1 procenta. Pokles sice oproti dubnovým výsledkům zmírnil, spotřeba domácností však nadále spíše klesá. Zájem o potraviny tak slábne už přes rok.

Lidé tedy na růst DPH z 10 na 14 procent zareagovali jinak, než ministerstvo financí očekávalo a stát tak vybírá méně peněz, než původně počítal. Poslanci přesto podpořili další zvýšení DPH na 15 a 21 procent od příštího roku.

Statistika

Neočištěné tržby klesly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 2,1 procenta, částečně z důvodu nižšího počtu pracovních dní (-1). Ke zmírnění poklesu tržeb v maloobchodě přispěl pouze růst prodeje nepotravinářského zboží.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezonně očištěné tržby vzrostly reálně meziměsíčně o 1,2 procenta, stejně jako meziročně očištěné o pracovní dny. Neočištěné tržby meziročně stagnovaly, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,9 procenta, zatímco za pohonné hmoty a potraviny klesly (o 1,8 %, resp. o 0,4 %).

Online prodej roste

V nepotravinářském sortimentu zaznamenal růst zejména prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (růst tržeb o 4,0 %). Tržby vzrostly rovněž ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 2,7 %), s výrobky pro domácnost (o 2,6 %), s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 2,2 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 1,9 %) a s oděvy a obuví (o 0,4 %). Naopak v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží tržby klesly o 3,7 procenta. I nadále pokračoval nižší zájem o nákupy potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách (pokles tržeb o 1,6 %, resp. o 0,3 %).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,0 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Naopak nejvíce se snížily ceny v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením.

„Maloobchodní tržby potvrzují slabost spotřebitelské poptávky a jsou jen dalším číslem v řadě, které ukazuje, že na domácí poptávku česká ekonomika rozhodně spoléhat letos nemůže. Na vině je vyšší inflace, respektive klesající reálné mzdy, a také obavy z dalšího vývoje ekonomiky,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že další měsíce rozhodně nepřinesou žádný obrat a dá se dokonce očekávat, že výsledky maloobchodu budou ještě slabší.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články