Češi objevují České i zahraniční lazně - láká nás Rakousko i Německo

13. 12. 2009 – 13:34 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi objevují České i zahraniční lazně - láká nás Rakousko i Německo
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České lázně letos zaznamenávají propad počtu hostů. Zatímco cizinců letos markantně ubývá, tak naopak českých hostů přibylo. Letos přijelo za období leden-září do českých lázní 494 tis. hostů, což znamená meziroční propad o 4%.


Z tohoto celkového počtu bylo letos 228 tis. cizinců ( meziroční propad o 10 % ! ) a 266 tis. Čechů (árust o 2%).

Výrazný propad cizinců se tak projevuje ve značných propadech tržeb, jelikož pobyty cizinců jsou pro lázně mnohem lukrativnější.

Čtěte také:

- Cestovní kanceláře musí nově zveřejňovat ceny dovolených včetně poplatků
- Tomio Okamura: Počet turistů v Česku stále klesá i kvůli horším službám
- Dovolená: Nejlepší potápěčské a šnorchlovací destinace na světě


Překvapivý fakt, že počet českých hostů v českých lázních letos navzdory krizi přibývá má podle našeho názoru své důvody.

Do loňského roku totiž směřovalo velké množství Čechů především za relaxačními lázeňskými pobyty na Slovensko, Slováci však letos přešli na euro, česká měna oproti euru meziročně značně oslabila a pobyty na Slovensku tak letos významně podražily. Mnoho Čechů se tak vrátilo zpět do českých lázní, navíc kvůli krizi šetří na zahraničních pobytech.

České lázeňství ještě zdaleka nevyčerpalo svůj potenciál

Česká lázeňská zařízení se totiž orientují především výhradně na léčebné lázeňství, tedy na \"5%\" nemocné populace, zatímco zcela opomíjely relaxační lázeňské pobyty, tedy pobyty pro \"95 %\" zdravé populace tzn. pro majoritní počet lidí.

A právě v případě relaxačních lázeňských pobytů pro většinovou zdravou populaci nám v České republice \"ujel vlak\" a tak desetitisíce českých turistů směřují za těmito pobyty do zahraničí, především na Slovensko a do Maďarska, kde se na tyto pobyty správně a včas zaměřily.

Je tedy třeba rozšířit nabídku českých lázní také směrem ke zdravé populaci, nabídnout nejen léčebné, ale také relaxační pobyty, aby bylo možné oslovit co nejširší spektrum klientů. Některé české lázně si již situaci uvědomily a začaly tímto směrem postupovat.

Bezkonkurenčně nejvíce hostů, a to jak zahraničních, tak i českých, jezdí do lázeňských zařízení v Karlovarském kraji.
Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo dohromady celkem 279 tis. hostů, což znamená, že 56 % všech hostů do českých lázní směřuje do pouze do Karlovarského kraje.

Kvůli nedostatku relaxačních termálních aquaparků v České republice vznikají i velmi paradoxní a dříve nečekané situace. V současnosti například tisíce českých turistů směřují na krátké jednodenní relaxační výlety dokonce i do Rakouska, nebo německa. V těchto zemích v pohraničí mají termální aquaparky dokonce i všechny informace v českém jazyce a mnohdy v něm pracuje i česky mluvíci personál.

Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) k tomu uvedl: \"Velkým problémem je českého lázeňství je také to, že České republice zcela chybí na státní úrovni koncepce rozvoje lázeňství a cestovního ruchu vůbec. Místo, aby se stát snažil, aby Češi utáceli své peníze v Čechách a peníze tak plynuly zpět do našeho rozpočtu, tak bohužel dochází k pravému opaku.\"

V loňském roce se v českých lázních ubytovalo 674 tis. hostů, z toho byla přibližně polovina Čechů a polovina cizinců.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články