Češi odhalili viry odposlouchávající internet, cíl byly malé firmy

15. 2. 2010 – 18:40 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi odhalili viry odposlouchávající internet, cíl byly malé firmy
Viry cílily na firmy a domácnosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Tým bezpečnostních expertů Masarykovy univerzity Brno, Univerzity obrany Brno a bezpečnostní tým CIRC Ministerstva obrany odhalil v rámci práce na projektu obranného výzkumu Ministerstva obrany s názvem CYBER, dosud neznámou a celosvětově rozprostřenou síť zařízení, která byla účelově a skrytě napadena nebezpečnými viry.

Cílem této sítě se staly domácnosti a malé firmy a jejich zařízení umožňující připojení k Internetu.

Útočníci využili skutečnosti, že na rozdíl od osobních počítačů nemají tato jednoúčelová zařízení (tzv. SOHO) žádnou antivirovou ochranu a běžný uživatel nemá šanci jejich napadení a zneužití zjistit. Prolomili výrobcem přednastavená hesla a jsou připraveni provádět libovolnou manipulaci s daty uživatelů, která přes tato zařízení protečou.

Mezi hlavní hrozby patří získání nejrůznějších citlivých údajů, jako jsou přístupové údaje k bankovním účtům, e-mailovým schránkám, přístupová hesla k různým službám, sociálním sítím a další osobní údaje uživatelů. Komunikace uživatelů je přesměrována na předem připravené servery, které data uživatelů odposlouchávají. Tato velká síť je také zřejmě připravena k hromadnému útoku proti budoucímu zvolenému cíli. Útočníci tuto síť podrobených zařízení (botnet) označili jménem Chuck Norris.

Celý článek najdete na Techzon.cz

 

Kam dál?
- Firmy omezují investice do bezpečnosti informací, hrozby však rostou
- Firmy polevují v ochraně citlivých dat

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články