Češi pojišťují svůj život maximálně na 100 000 korun

28. 7. 2009 – 17:51 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi pojišťují svůj život maximálně na 100 000 korun
Foto: Fotobanka redakce | zdroj: NašePeníze.cz

Ze statistik jedné z pojišťoven vyplývá, že pojistná částka pro případ smrti z jakýchkoliv příčin tvoří u 90 % pojištěných maximálně 100 000 korun. To je v porovnání s průměrnou mzdou v ČR přes 22 000 korun nedostatečné krytí.


Obecně se totiž doporučuje, aby bylo životní pojištění schopno suplovat výpadek příjmu pojištěného na dobu až několika let.

Ze statistik vyplývá, že nejčastěji pojištění sjednávají muži ve věku 25 až 35 let, tedy v době, kdy zakládají rodinu. U těchto klientů v poslední době zaznamenávají pojišťovny zájem o pojištění na vyšší pojistné částky. V případě odchodu partnerky na mateřskou dovolenou totiž bývají jediným živitelem rodiny a svůj příjem neváhají dostatečně zajistit.

Na jakou částku se pojistit?
Stanovení pojistné částky je potřeba věnovat velkou pozornost tak, aby skutečně odpovídala aktuálním potřebám rodinných financí. Zájemce o pojištění by si měl nejprve vyčíslit celkové roční výdaje a příjmy domácnosti pro případ, že by došlo k výpadku jeho příjmů. Pokusit se kvantifikovat výdaje na bydlení, související služby, splátky úvěrů, dopravu, péči o děti, jídlo nebo oblečení. Oproti tomu postavit vedlejší příjmy domácnosti, mezi které může patřit plat partnera, různé sociální příspěvky či pozůstalostní důchod, který bude vyplácen v případě smrti pojištěného. Jinak řečeno, jak velkou část výdajů je domácnost schopna pokrýt bez jeho příjmu.

Aby byl odhad co nejpřesnější, je potřeba zohlednit také dodatečné jednorázové výdaje, které lze očekávat v případě úmrtí pojištěného (např. zajištění pohřbu) nebo v následujících letech. V případě dospívajících dětí je možné například počítat s rezervou potřebnou pro náklady spojené s jejich studiem, koníčky či cestováním. Při svých výpočtech nezapomínejte ani na vaše úspory v podobě investic, penzijního připojištění apod.

Minimální pojistná částka je většinou stanovena na 10 000 Kč a maximální není omezena. Minimální doba pojištění jsou tři roky. Pojistné lze platit měsíčně, čtvrtletně, pololetně, ročně nebo jednorázově na celou dobu trvání pojistné smlouvy.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články