Češi přišli o bilion korun! Zaplatí to ze svého

10. 2. 2013 – 21:03 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi přišli o bilion korun! Zaplatí to ze svého
Chalupa dále uvedl, že v dalším období selhala vláda Topolánka a hlavně Fischera, když se neprovedly žádné úpravy., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa spočítal, že Čeká republika přišla kvůli machinacím se solární energií o bilion korun. Za to, že čeští daňoví poplatníci zaplatí za "maléry" se solární energií až bilion korun, může vláda expremiéra Jana Fischera, uvedl podle Mediafaxu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Jde samozřejmě o vysoké výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů. Podle Chalupy není vyloučené ani trestní stíhání některých státních úředníků.

Původně dobrý nápad se solární energií byl podle jeho slov zneužitý.

"Zelená ideologie a náboženství obnovitelných zdrojů sehrály roli u tohoto neefektivního systému. Podepsal se na tom špatný zákon," uvedl. Upozornil na to, že klub ODS v roce 2005 hlasoval ve sněmovně proti tomuto návrhu zákona.

Chalupa dále uvedl, že v dalším období selhala vláda Topolánka a hlavně Fischera, když se neprovedly žádné úpravy.

Minulé vedení Energetického regulačního úřadu zřejmě protizákonně stanovilo neúměrně vysoké výkupní ceny fotovoltaické elektřiny a Česko tak přišlo o desítky miliard korun. Upozornil na to audit. ERÚ dal proto podnět na státní zastupitelství, které by mělo vyšetřit, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití úřední osoby.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články