Češi si z dovolené vozí zakázané zboží. Co nesmíte?

16. 7. 2012 – 9:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi si z dovolené vozí zakázané zboží. Co nesmíte?
Poměrně častým a hodně se opakujícím negativním jevem je také dovoz suvenýrů, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

S probíhající letní sezónou stoupá počet případů nedovoleného dovozu zboží českými turisty při návratu z dovolené ze zahraničí. Na základě aktuálního šetření celního úřadu by Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) ráda upozornila všechny turisty, neboť se šíří negativní jev v podobě případů nedovoleného dovozu zboží českými cestujícími při jejich návratu ze zahraničí (nejčastěji Egypt, Spojené Arabské Emiráty, Turecko). Velmi častými případy je také neproclení dováženého zboží ze zemí mimo EU.

Ve většině případů se jedná o dovoz zboží podléhající množstevním, hodnotovým nebo zákazovým omezením (dovoz tabákových výrobků, alkoholických nápojů, suvenýrů a rostlinných výrobků (CITES) apod.). Při zjištění nedovoleného dovozu tohoto druhu zboží pak následuje pro cestujícího přestupkové řízení, zajištění zboží s jeho propadnutím a případně udělení pokuty. Zpravidla udělí celní správa blokovou pokutu až do výše 5 000 Kč, pokud se jedná o celní přestupek. Často takto bývají pokutováni turisti dovážející nadměrné množství alkoholu či cigaret. Vedle dovyměřeného cla, DPH či spotřební daně a případného zabavení zboží tak ještě k tomu turisté zaplatí na místě pokutu.

Poměrně častým a hodně se opakujícím negativním jevem je také dovoz ,,suvenýrů," které podléhají úmluvě CITES o ohrožených druzích živočichů a rostlin (korály, některé druhy kaviáru, lastur, schránek mořských živočichů, výrobky z kůží, některá živá zvířata a rostliny). Cestující by si měl před dovozem zjistit, zda zboží, které kupuje a zamýšlí dovézt do ČR, nepodléhá zákazům nebo omezením podle platných právních předpisů o ochraně některých druhů živočichů a rostlin, nebo výrobků z nich.

Například turisté přijíždějící z Turecka musí veškeré nakoupené zboží přesahující částku 430 EUR na osobu proclít. Což je v případě této destinace častý problém, neboť Češi si v poslední době v Tureckun oblíbili nákupy zlata, koberců a kožených výrobků.

Přísný režim dovozu se vztahuje i v rámci území EU na výrobky živočišného původu (maso, masné výrobky, mléko, apod.). Tyto produkty mohou obsahovat choroboplodné zárodky způsobující infekční onemocnění. Takové výrobky jsou při celní kontrole vyhozeny do připravených koš v příletové části celního úřadu.

Některé druhy zboží a množství, v jakém je dovoz dovolen:

· Obecný dovozní limit v EUR: Od cla, DPH a spotřební daně se osvobozuje dovážené zboží s celkovou hodnotou do 430 EUR na osobu (mladší 15 let do 200 EUR na osobu).
· Množstevní limity na osobu (nelze propustit současně všechny druhy tabákových výrobků, ale přiměřenou kombinaci):
--Tabákové výrobky - do 200ks cigaret nebo 100ks doutníčků (do 3 gramů) nebo 50ks doutníků nebo 250 g tabáku ke kouření
-- Alkoholické nápoje, alkohol - do 1 litru alkoholického nápoje (s obsahem lihu více jak 22 % ) nebo 2 litrů alkoholického nápoje (s obsahem lihu max. 22 %) nebo 4 litry tichého vína nebo 16 litrů piva.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články