Češi získají právo na zdravotní péči v zahraničí v rámci zdravotního pojištění

28. 10. 2010 – 21:50 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi získají právo na zdravotní péči v zahraničí v rámci zdravotního pojištění
Ploc (ČSSD) upozornil, že norma v žádném případě není podporou takzvané zdravotní turistiky, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi získají právo na plnohodnotnou zdravotní péči v kterémkoliv členském státě Evropské unie a na její řádnou úhradu v rámci zdravotního pojištění.

Zajistit to má nová směrnice EU, kterou odsouhlasil výbor Evropského parlamentu, informoval ve čtvrtek europoslanec ČSSD Pavel Ploc.

"Tato směrnice zajistí shodná práva všem občanům členských států unie. Umožní totiž pacientům vyhnout se zákonným způsobem dlouhému čekání v domovském státě a využít služeb nabízených ve zdravotnictví jiných evropských zemí," vysvětlil podstatu směrnice Ploc.

O její finální podobě bude podle europoslance hlasovat Evropský parlament již v lednu příštího roku. Ploc zároveň upozornil, že norma v žádném případě není podporou takzvané zdravotní turistiky. "Má pouze zajistit pacientům stejná práva, a to bez ohledu na jejich sociální postavení. Dosud totiž možnosti využít přeshraniční zdravotní péči využívali pouze lépe informovaní a movitější pacienti, zatímco pro ostatní byla většinou nedostupná."

Směrnice se netýká volného pohybu poskytovatelů zdravotnických služeb, ale pouze mobility pacientů v rámci EU, upozornil europoslanec. V jejich případě jsou navíc z působnosti směrnice vyjmuty transplantace orgánů.

Návrh přeshraniční péče se vedle mobility zabýval i otázkou elektronického zdravotnictví. "Poslanci se shodli na tom, že elektronické zdravotnictví musí být regulováno například kvůli zachování lékařského tajemství," uzavřel Ploc. Je na rozhodnutí národních států, zda budou model elektronického poskytování zdravotnické dokumentace i dalších údajů - takzvaný eHealth – uplatňovat.

-Filip Nachtmann,Mediafax

Kam dál?

- Za šetrnější operaci si pacienti připlatí, co bude nadstandardní péčí?

- Preventivní prohlídka u lékaře by vám mohla vydělat peníze

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články