Česká armáda má dva a půl tisíce mrtvých duší, nemusí propouštět

30. 5. 2012 – 9:06 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká armáda má dva a půl tisíce mrtvých duší, nemusí propouštět
Vedle redukce míst zvažuje generální štáb také snižování počtů techniky a omezení jejích oprav. , Foto: Army | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo obrany nebude muset při zvažovaném propouštění "říznout do živého" tolik, jak se donedávna zdálo, velkou část úspor zajistí seškrtání neobsazených tabulkových míst. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

Navzdory rozhodnutí bývalého ministra financí Eduarda Janoty je před třemi roky obrana všechna nezrušila, navíc přibyla další kvůli neúspěšnému náboru do některých jednotek. Takzvaných mrtvých duší je v armádě podle posledních propočtů na dva a půl tisíce. Personalisté a plánovači nyní přepočítávají stavy, ve hře je snížení o čtyři tisíce až 4500 vojáků. Neobsazená místa, na něž rezort pobírá peníze z eráru, tvoří více než polovinu. Úspory z jejich zrušení by se mohly pohybovat v řádu stovek milionů korun, v případě zániku celých útvarů možná až miliard korun.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek tyto informace deníku E15 nepopřel. „Až ze třiceti procent mají neobsazené tabulky například dělostřelci z Jinců. Zatím ale není rozhodnuto o tom, zda se část míst zredukuje a kolik jich případně bude,“ zdůraznil Pejšek.

V letech 2010 až 2011 hospodařila obrana s rozpočtem kalkulovaným na téměř 23 700 vojáků, ve skutečnosti jich zaměstnávala jen 21 300. Rozdíl mezi rekrutačními plány a realitou představoval 2400 míst, situace se od té doby nezlepšila. U přibližně osmi tisíc občanských zaměstnanců jsou naopak tabulky v drtivé většině obsazené, mrtvých duší je tam pouze několik desítek. Vyplývá to z Bílé knihy o obraně. Očekává se, že různé varianty úspor by měly být vypracovány do konce června, úřad Alexandra Vondry (ODS) se tak připravuje na riziko dalšího snižování rozpočtu. Nejcitlivější rozhodnutí ho čeká u dlouhodobě nenaplněných jednotek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články