Česká bankovní asociace se rozrostla o tři nové členy

29. 3. 2011 – 12:49 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká bankovní asociace se rozrostla o tři nové členy
Všechny tři banky zahájily své aktivity v České republice v průběhu loňského roku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řady členů České bankovní asociace (ČBA) se rozrostly o tři nové peněžní ústavy – Axa Bank Europe, Fio banku a Poštovou banku. ČBA o tom informovala v úterý.

Všechny tři zahájily své aktivity v České republice v průběhu loňského roku a jejich vstup do asociace byl očekáván.

Axa Bank Europe vstoupila do ČR v únoru roku 2010 nabídkou spořicího účtu. Rozšířila tak portfolio služeb nabízených zde finanční skupinou Axa. Ta se na českém trhu doposud profilovala především v životním i neživotním pojištění, penzijním připojištění a kolektivním investování. Banka je pobočkou společnosti AXA Bank Europe se sídlem v Belgii. Kromě své mateřské země působí také ve Francii, Německu, Maďarsku a Švýcarsku.

Fio banka vznikla transformací z Fio burzovní společnosti, která získala loni v květnu bankovní licenci. Během následujících měsíců integrovala do svého produktového portfolia bankovní služby Fio družstevní záložny. Bankovní a investiční produkty nyní nabízí na zhruba 60 místech v České republice. Skupina Fio, do níž mimo jiné patří i burzovní RM SYSTÉM, vznikla v 90. letech v České republice a jejími vlastníky jsou české fyzické osoby.

Poštová banka se sídlem v Bratislavě vznikla na přelomu let 1992 a 1993 jako jedna ze dvou nástupnických organizací původní Poštovní banky, a.s. V současné době patří na slovenském trhu v oblasti retailu k nejsilnějším bankám s více jak 800 tisíci klienty. Jejím strategickým partnerem je Slovenská pošta, která je zároveň pětiprocentním akcionářem této instituce. Majitelem téměř 95 procent je společnost Istrokapital, o necelé dvě desetiny procenta se dělí MDPaT SR a Uniqa Versicherungen AG. Pobočku v České republice otevřela v březnu roku 2010, primárně se zaměřením na korporátní klientelu.

Česká bankovní asociace je dobrovolným sdružením právnických osob, podnikajících v peněžnictví a úzce navazujících oblastech. "Jelikož reprezentujeme zhruba 99 procent českého bankovního sektoru, je logické a potěšitelné, že tyto subjekty se rozhodly vstoupit do našich řad. Jejich příchod jen potvrzuje, že český bankovní trh patří k nejvíce konkurenčním v celé Evropě, což potvrdila i studie Evropské komise," prohlásil výkonný ředitel ČBA Josef Tauber. Asociace má nyní 37 členů.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články