Česká burza cenných papírů: Technologické tituly v zájmu investorů

28. 9. 2010 – 15:03 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká burza cenných papírů: Technologické tituly v zájmu investorů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zájem investorů se v tomto týdnu obrátil zejména k technologickým společnostem.

Na burze RM-SYSTÉM se totiž obchoduje hned se čtyřmi zástupci tohoto sektoru, jejichž primárním trhem je americká burza Nasdaq. Tato „technologická“ burza od počátku týdne nepřetržitě rostla a pomohla k vyšším hodnotám titulů obchodovaných na našich trzích. Úspěšný týden mají za sebou také akcionáři společnosti Vítkovice či Volkswagen.

Nízké objemy obchodů trápí investory na všech významných trzích a výjimku netvoří ani domácí trhy. Objemy obchodů se na burze RM-SYSTÉM navrátily k hodnotám, kterých dosahovaly během letních měsíců, jež jsou sníženou aktivitou obchodníků pověstné. Průměrný denní objem obchodů činil 22,64 milionů Kč, přičemž minulý týden dosáhl hodnoty 32,87 milionů Kč. Počáteční hodnota indexu RM činila 2 340,10 Kč, maximální hodnoty bylo dosaženo v úterý 14.9.2010 na úrovni 2 371,88 bodů. Minimální hodnotu index vykazoval v pátek 17.9.2010, kdy poklesl na úroveň 2 323,75 bodů. Závěrečný kurz 37. týdne roku 2010 činil 2 324 bodů a byl o 0,69 % níže než předchozí týden.

Intel Corporation odkoupil divizi bezdrátových řešení
V průběhu týdne došlo k očekávané dohodě společností Intel Corporation a Infineon o prodeji divize bezdrátových řešení. Přibližná hodnota transakce byla vyčíslena na 1,4 miliardy USD. Celá transakce již byla schválena představenstvem společnosti i dozorčí radou a uzavřena by měla být v prvním čtvrtletí roku 2011. Dle vyjádření společnosti Intel Corporation je cílem akvizice zejména rozšíření firemní nabídky mobilních a integrovaných produktů na další klienty. Akcie společnosti dosáhly v uplynulém týdnu minimální hodnoty u 350 Kč. Závěrečná hodnota činila 360,90 Kč a celkově titul v tomto týdnu posílil o 1,95 %.

Microsoft Corporation směřuje na sever
Akcie společnosti Microsoft Corporation od začátku měsíce rostou a ve svém entuziasmu pokračovaly i v uplynulém týdnu. Titul se na konci měsíce srpna odrazil od svého dna a od té doby míří severním směrem, přičemž v tomto týdnu investorům na RM-SYSTÉMU nadělil 3,87 % k dobru. Začátek týdne otevíraly akcie společnosti na 465 Kč a páteční závěr činil přesně o 20 Kč více, tedy 485 Kč.

Central European Media (CETV) koriguje poklesy
Rovněž akcie společnosti CETV korigovaly poklesy posledních týdnů a odrazily se k vyšším hodnotám. K titulu se v průběhu týdne objevilo prohlášení víceprezidenta společnosti pro vysílání, Petra Dvořáka. Ten uvedl, že v následujících měsících se bude společnost zaměřovat zejména na posílení ukazatele cash flow a také na snížení zadlužení firmy. Nepřímo také naznačil omezení akviziční činnosti, jejímž posledním výsledkem bylo získání licence pro vysílání chorvatské televize Doma Tv. Televizní stanice se chce zaměřit zejména na produkci domácích filmů a seriálů a má ambice stát se nejvýznamnější televizní stanicí v zemi. Licence byla společnosti udělena na 15 let. Akcie společnosti obchodované na burze RM-SYSTÉM uzavíraly týden na 432,20 Kč, což bylo o 2,95 % výše než na začátku týdne, kdy titul otevíral na 419,80 Kč.

Vítkovice vítězem uplynulého týdne
Nejspokojenější mohou být akcionáři společnosti Vítkovice, kterým se vložené prostředky zhodnotily o 6,79 %. V průběhu týdne nebyly k akciím společnosti zveřejněny žádné podstatné informace.

Volkswagen Group navýšil v srpnu dodávky automobilů
Akcie společnosti Volkswagen rostly poté, co společnost uveřejnila čísla svých prodejů za měsíc srpen. Z uveřejněné zprávy vyplývá, že za prvních 8 měsíců tohoto roku se společnosti podařilo na světové trhy dodat více než 4,7 milionů vozidel. Oproti stejnému období loňského roku tak prodeje narostly o 13,4 %. Mezi nejoblíbenější exportní značky patří také mladoboleslavská Škoda. Člen představenstva společnosti Christian Klingler uvedl, že společnost těží ze své obchodní politiky postavené na výrobě moderních, ekologicky šetrných vozů a inovaci výrobního programu. Ve svém prohlášení nadále uvedl, že momentum růstu automobilového trhu vzhledem k obavám o budoucí globální ekonomický vývoj oslabilo a další vývoj je pro automobilový trh spojen s určitými riziky. Akcie společnosti zahajovaly týden na 1 830 Kč, jejich závěrečná hodnota v pátek činila rovných 1 900 Kč. Titul tak týden uzavřel o 3,83 % výše.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články