Česká ekonomika je na tom o poznání lépe než loni hodnotí firmy

8. 4. 2011 – 13:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika je na tom o poznání lépe než loni hodnotí firmy
V celkové poptávce po profesích si i nadále drží dominantní postavení oblast prodeje a obchodu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Polovina firem cítí na přelomu prvního čtvrtletí letošního roku mírné oživení české ekonomiky. Čtyři procenta považují opětovný růst ekonomiky z jejich hlediska za výrazný. Nadpoloviční většina firem ve svém oboru podnikání nyní cítí.

Vyplývá to z průzkumu, který mezi firmami provedl zprostředkovatel na trhu práce společnost LMC.

"Na konci prvního čtvrtletí roku se potvrzuje trend pozvolného návratu stavu ekonomiky k předkrizovým hodnotám. Odráží se to i na trhu práce, kdy se od začátku roku kontinuálně zvyšuje nabídka pracovních míst u všech typů pracovních úvazků. A proto se dá očekávat i mírný pokles celkové nezaměstnanosti," uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Nezaměstnanost v březnu klesla na 9,2 procenta

 

Z dotazování mezi uživateli portálu Jobs.cz vyplynulo, že 54 procent lidí necítí stále dostatečnou možnost výběru volných pracovních míst. Spokojeno s pracovní nabídkou firem je oproti krizi čtvrtina odpovídajících. Zhruba 21 procent respondentů přičítá oživení a s tím související růst nabídky pracovních míst spíše začátku nabídky sezónních prací.

Po mírném poklesu počtu odpovědí na volná pracovní místa na 514 440 začátkem března, bylo v úvodu dubna znát oživení zájmu ze strany uchazečů. Začátkem dubna na portálech Jobs.cz a Prace.cz uchazeči o práci odpověděli celkem v 547 775 případech na nabídky práce.

V celkové poptávce po profesích si i nadále drží dominantní postavení oblast prodeje a obchodu. „Stále platí, že obchodníci, kteří jsou schopni firmám přinášet klíčové zakázky, jsou na trhu práce velmi ceněným a nedostatkovým zbožím,“ potvrdil trend posledních měsíců Mysliveček.

Tradičně vysoko mezi poptávanými obory je administrativa (7,1 procenta), protože do její škály spadá široké spektrum pracovních pozic, které navíc nekladou takový důraz na vzdělání a dovednosti lidí.

Od května můžete pracovat v Německu i Rakousku bez povolení

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články