Česká ekonomika klesne, vybere se "menší" zlo

22. 6. 2010 – 8:30 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika klesne, vybere se "menší" zlo
Do budoucna však podle ekonomů mohou škrty hospodářství prospět, Foto: mapsoft.net | zdroj: NašePeníze.cz

Nová vláda bude z hlediska vlivu na ekonomiku volit ze dvou zel: buď úspory v rozpočtu zpomalí ekonomiku rovnou, anebo rostoucí dluhy podvážou růst v budoucnosti.

Podle úterního vydání deníku E15 se rýsuje omezení sociálních dávek, zvyšování některých daní a snížení útrat vlády.

Bankovní analytici oslovení deníkem E15 spočítali, že kvůli úsporám růst ekonomiky v příštím roce zpomalí až o půl procentního bodu. Růst HDP v roce 2011 přitom nebude nijak závratný, nejoptimističtější odhady hovoří o dvouprocentním tempu.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek říká, že pokud vláda bude chtít snížit podíl rozpočtového deficitu na HDP o procentní bod, ekonomika zpomalí o půl procentního bodu. Stejný odhad má Michal Brožkaz Raiffeisenbank.

Kromě toho mohou růst ekonomiky podle Vejmělka poškodit úspory chystané v okolních zemích, protože se sníží odbyt českého zboží. Na fakt, že po úsporách přijde poptávkový šok, který oslabí růst ekonomiky, upozorňuje i ČNB. Konsolidace rozpočtů podle ní ale nemá alternativu, pokles poptávky by stejně v budoucnu přišel, pokud by se státní dluh ve velkém financoval dluhopisy, což by způsobilo růst tržních úrokových sazeb.

Do budoucna však podle ekonomů mohou škrty hospodářství prospět. A to v případě, že vláda omezí výdaje a nebude zvyšovat daně.

-Mediafax

Kam dál?

- Daně firmám neporostou. Věci veřejné ustoupily

- Nečas: Musíme zvýšit daně

- Česká republika, Dánsko, Německo a Rakousko nejlépe odolávají dopadům krize

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články