Česká ekonomika má v únoru vyšší důvěru lidí

24. 2. 2010 – 9:24 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika má v únoru vyšší důvěru lidí
ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v únoru vzrostla o 2,4 bodu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důvěra v domácí ekonomiku se v únoru opět zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se meziměsíčně zlepšil o 2,4 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu a v obchodě; důvěra spotřebitelů se zvýšila o 1,7 bodu.

Ve srovnání s nízkou hodnotou v únoru 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 17,1 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry je ve srovnání s loňským únorem vyšší o 17,7 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v únoru vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v únoru oproti minulému měsíci snížil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, klesl.

Indikátor důvěry podnikatelů se v únoru oproti lednu zvýšil o 2,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu a v obchodě, ve službách se nepatrně snížila a ve stavebnictví klesla. Ve srovnání s loňským únorem je důvěra podnikatelů o 17 bodů vyšší.

V průmyslu se v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti lednu nezměnilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se zlepšilo. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Pro příští tři měsíce se oproti lednu zlepšila očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti, očekávání zaměstnanosti nepatrně klesla.

 

<%Anketa13%>

 

Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou mezi podnikateli vyšší než v lednu. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně zvýšila o 5,7 bodu a oproti stejnému loňskému období je vyšší o 30,3 bodu.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v únoru oproti minulému měsíci mírně snížilo. Nízké hodnocení celkové poptávky se nezměnilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s lednem zpomalení vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,8 měsíce.

Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou ve stavebnictví stejná jako v lednu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně snížila o 4,5 bodu a je o 15,5 bodu nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v únoru ve srovnání s lednem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v únoru snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nepatrně vyšší než v lednu, pro příštích šest měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra v obchodě zvýšila o 0,6 bodu a v meziročním srovnání je o 3,7 bodu nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v únoru ve srovnání s lednem zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se zvýšilo také, její očekávání pro příští tři měsíce se snížila. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v lednu. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci nepatrně snížila (o 0,3 bodu) a v meziročním srovnání je o osm bodů vyšší.

 

Kam dál?

- Česká ekonomika loni klesla o 4,3 procenta

- Tento rok naše ekonomika poroste, s ní i statní dluh

- Bohatí ať platí víc, přidává se k ČSSD i ODS

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články