Česká ekonomika má v září větší důvěru lidí

25. 9. 2009 – 10:07 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika má v září větší důvěru lidí
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důvěra v domácí ekonomiku v září vzrostla. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 2,7 bodu, a to vlivem zvýšení důvěry běžných spotřebitelů i podnikatelů. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně nejvíce zvýšila v průmyslu. Ve srovnání se zářím 2008 je souhrnný indikátor důvěry o 17,5 bodu nižší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.


Důvěra spotřebitelů se proti minulému měsíci zvýšila o 5,3 bodu, v meziročním srovnání je o 7,7 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i nepatrné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají další zvyšování nezaměstnanosti, se v září oproti minulému měsíci podstatně snížil. Zvýšil se podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Důvěra podnikatelů se v září oproti srpnu zvýšila o 2,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra nejvíce zvýšila v průmyslu, zatímco ve vybraných odvětvích služeb vzrostla mírně, v obchodě mírně klesla a snížila se ve stavebnictví. Ve srovnání s loňským zářím je důvěra podnikatelů nižší o 20 bodů.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti srpnu mírně zlepšilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky bylo rovněž lepší a mírně se zvýšily podle mínění podniků také zásoby. Pro příští tři měsíce jsou očekávání firem ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti příznivější než v srpnu. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v srpnu, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra v průmyslu v září meziměsíčně posedmé v řadě zvýšila, a to o čtyři body. Meziročně je však o 12 bodů nižší.



Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články