Česká ekonomika na tom není tak zle, spočítali statistici

8. 6. 2012 – 10:18 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika na tom není tak zle, spočítali statistici
Úroveň HDP v 1. čtvrtletí byla v porovnání s údaji roku 2011 ovlivněna mimořádným poklesem objemu daní z produktů, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

V prvním čtvrtletí tohoto roku klesla meziročně tuzemská ekonomika hlavně kvůli nižšímu výběru daní o 0,7 procenta, mezičtvrtletně si pohoršila o 0,8 procenta. Původně se přitom odhadoval spíše procentní pokles.

Předběžný odhad z 15. května, který signalizoval jednoprocentní pokles HDP, byl upřesněn s využitím později získaných informací z administrativních a částečně i statistických zdrojů o tvorbě odvětvově členěné přidané hodnoty, o výdajích na konečnou spotřebu a tvorbu kapitálu a o vývoji zahraničního obchodu,“ uvedl ČSÚ s tím, že na jejich základě byl upraven odhad přidané hodnoty za statisticky nešetřenou část ekonomiky a také úhrnný deflátor HDP, do nějž byly navíc promítnuty upřesněné informace o cenovém vývoji.

Úroveň HDP v 1. čtvrtletí byla v porovnání s údaji roku 2011 ovlivněna mimořádným poklesem objemu daní z produktů, zejména spotřební daně z tabákových produktů a daně z přidané hodnoty. Výrazný meziroční pokles úhrnu daní z produktů o pět procent měl negativní vliv na HDP v rozsahu 0,5 procentního bodu. Propad objemu daní z produktů oproti loňskému poslednímu čtvrtletí o 7,7 procenta snížil mezičtvrtletní vývoj HDP dokonce o 0,8 procentního bodu, protože se zde navíc projevil vysoký loňský základ způsobený předzásobením tabákovými produkty koncem roku.

Lidí bez práce je zase méně. Jaké jsou nabídky práce?

"Navzdory mimořádným vlivům považuji výsledek české ekonomiky v prvním kvartále za relativně dobrý. Dařilo se i našemu největšímu obchodnímu partneru – Německu, které dokonce v tomto období zrychlilo meziroční tempo růstu. Dubnová čísla z německého průmyslu však ukazují, že největší evropská ekonomika není zcela imunní vůči globálním vlivům, a letošní rok bude velmi náročný. Pro české hospodářství očekáváme za celý letošní rok ´kladnou nulu´. Náš nedávný průzkum mezi generálními řediteli významných tuzemských firem ukázal, že sice letos nevěří ve zlepšení vývoje globální ekonomiky, ale navzdory tomu má více než polovina z nich důvěru v růst své firmy," prohlásil Jiří Moser, řídící partner PwC v ČR.

"Důvody, proč ekonomika tak zklamala, nejsou překvapivé. Obecná nechuť lidí nakupovat, snaha šetřit a pocit velmi vysokých cen v obchodech způsobují, že výdaje domácností na konečné spotřebě spadly o 2,9 procenta. Výdaje na dlouhodobou spotřebu dokonce klesly o 11,5 procenta," vysvětluje pro iDNES.cz hlubší důvody propadu ekonomiky analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

David Vandrovec, Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články