Česká ekonomika nastartuje později

9. 6. 2009 – 11:59 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika nastartuje později
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika podle očekávání propadla v prvním čtvrtletí o 3,4 % y/y. Propad šel na vrub masivního odbourávání zásob, poklesu investic a zahraničního obchodu. Velice příjemným překvapením byla soukromá spotřeba domácností, která vzrostla o 3,0 %


Útraty domácností reálně rostly  nehledě rychlý růst nezaměstnanosti, stagnaci mezd a vyšší úroky. To je přinejmenším překvapivé a nelze proto vyloučit, že nám domácí spotřebu zvyšovala zahraniční nákupní turistika od dražších sousedů (například ze Slovenska). Relativně pozitivně také můžeme vnímat výrazný pokles zásob, který do dalších kvartálů může vytvořit zdravý základ pro oživení investiční aktivity.

- Slovenská ekonomika klesla o 5,6 procenta
-
Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo
-
Vlády musejí včas odejít z podniků, kterým pomohly v období hospodářské krize
-
MMF čeká globální zotavení ekonomiky teprve v roce 2010

Tím ale výčet pozitiv bohužel končí. Poslední předstihová čísla ukazují, že ani západní šrotovné není schopné udržet český průmysl nad vodou. Vedle automobilového průmyslu totiž průmyslový export v Česku stojí také na strojařích a ocelářích, kde podnikání prozatím nejeví žádné výraznější známky oživení. Je třeba také vzít v potaz, že ve třetím kvartále se již i v automobilovém průmyslu může efekt šrotovného výrazněji vyčerpat. Navíc předpokládám, že naši hlavní obchodní partneři v západní Evropě (v čele s Německem) zažijí oživení s výraznějším zpožděním oproti USA - kvůli méně pružnému trhu práce a menším fiskálním stimulům. Proto bych za relativní úspěch roku 2009 považoval jakýkoliv propad ekonomiky menší než 3 %.


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články