Česká ekonomika posílila o 2,2 a slovenská o 4,6 procenta

13. 8. 2010 – 9:55 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika posílila o 2,2 a slovenská o 4,6 procenta
Zatímco HDP vzrostlo, zaměstnanost klesla, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí posílila mezikvartálně o 0,8 procenta, v meziročním srovnání se jedná o růst o 2,2 procenta, v pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Předběžný výsledek je nepatrně nižší, než tržní konsenzus (+2,3 %).

Výsledek je vyjádřen reálně, po očištění o sezonní vlivy a nestejný počet pracovních dní. Pokud by nebyl brán v úvahu rozdílný počet pracovních dní v letošním a loňském 2. čtvrtletí, byl by HDP meziročně vyšší o 2,7 procenta. Meziroční zvýšení HDP bylo stejně jako v 1. čtvrtletí pozitivně ovlivněno především růstem zpracovatelského průmyslu, který však byl zčásti důsledkem velmi nízké loňské srovnávací základny. Výraznější meziroční přírůstky byly zaznamenány také v odvětvích dopravy a tržních služeb.

Zatímco HDP v uplynulém čtvrtletí vzrostl jak meziročně, tak i ve srovnání s předchozím čtvrtletím, celková zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezonnosti meziročně o jedno procento klesla. Na meziročním snížení počtu zaměstnaných osob o 52,2 tisíc se podílela především průmyslová odvětví poklesem o 41,5 tis. osob. Oproti 1. čtvrtletí byla celková zaměstnanost o nepatrných 0,1 procenta vyšší, a to hlavně vlivem aktuální stabilizace zaměstnanosti v průmyslových odvětvích.

Standardní odhad tvorby a užití HDP bude zveřejněn ve středu 8. září.

 

Slovenská ekonomika stoupla meziročně o 4,6 procenta

 

Slovenský hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,6 procenta. Informoval o tom v pátek slovenský statistický úřad.

Za celé první pololetí stoupla slovenská ekonomika meziročně o 4,7 procenta.

Po očištění o sezonní vlivy ve druhém čtvrtletí zaznamenal slovenský HDP růst o 4,9 procenta meziročně. 

-Tomáš Čížek, David Vandrovec, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články