Česká ekonomika se dostává z recese

2. 5. 2012 – 13:28 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika se dostává z recese
V dubnu zveřejněná data z české ekonomiky příjemně překvapila, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika by mohla za první čtvrtletí vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané ve druhé polovině roku 2011. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy Komerční banky zveřejněné ve středu.

Česká ekonomika se ve druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi. Hlavní příčinou byla úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží; úspory na vládní úrovni pak pokračovaly i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Příznivá data z počátku letošního roku indikují, že se české hospodářství z recese dostalo. Spíše než akceleraci růstu ale výhled banky ukazuje pro letošní rok na stabilizaci.

V dubnu zveřejněná data z české ekonomiky příjemně překvapila. Česká ekonomika by tak podle banky mohla za první kvartál vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané v druhé polovině 2011. V dalších dvou čtvrtletích banka očekává stagnaci.

"I když revize celoroční dynamiky reálného HDP oproti předchozí prognóze z konce března byla minimální, podstatné je, že růstový výhled pro letošní i příští rok jsme vylepšili o 0,1 procentního bodu na +0,1 procenta letos, respektive +1,3 procenta pro rok 2013," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články