Česká ekonomika se propadá do horších čísel. Lidé příliš šetří

15. 5. 2013 – 10:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika se propadá do horších čísel. Lidé příliš šetří
Propad české ekonomiky nabírá na obrátkách, za čtvrt roku klesla o 0,8 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České hospodářství nestagnuje, ale propadá se do horších a horších čísel. Podle prvních odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) hrubý domácí produkt (HDP) za letošní první čtvrtletí klesl o 0,8 procenta, meziročně jsme se propadli o 1,9 procenta, ekonomika se snižuje už šest čtvrtletí za sebou.

"Zatímco v předchozích čtvrtletích ekonomika klesala hlavně kvůli slabé domácí poptávce, nyní se problémem stává už i zahraniční obchod. Ten přestal být v tomto čtvrtletí zdrojem růstu," vysvětluje Jiří Šimek, analytik společnosti CitFin. Tuzemský vývoz předtím rostl celé tři roky.

Za poklesem stojí i snižující se spotřeba českých domácností, alespoň podle analytika Michala Kozuba z HomeCredit. "Spotřebitelé nechtějí utrácet, podniky nemají pro koho vyrábět, a proto nepotřebují tolik zaměstnanců. I když se objevují hlasy o tom, že spotřebitelé část svých nákupů přenesli za hranice, tak pro českou ekonomiku to neznamená až tak dobrou zprávu," popsal začarovaný kruh.

Navíc v České republice se dlouhodobě přestává investovat do stavebnictví.

Experti přitom odhadovali, že se ekonomika bude pohybovat okolo nuly (za první čtvrtletí se měla snížit o 0,1 procenta), a meziročně o 1,3 procenta.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nezklamaly pouze tuzemské údaje, ale i čísla z Německa. "Čeká se stále na impuls, který by naši ekonomiku odrazil ode dna, který ovšem stále nepřichází. A rozhodně dnešní čísla nepomohla ani české koruně, která okamžitě po zveřejnění oslabila a zdolala bariéru 26 korun za euro," vysvětlil Dufek.

Letos se Češi podle řídícího partnera PwC Jiřího Mosera nemohou těšit na nic lepšího než na stagnaci nebo nepatrný pokles. Již koncem roku by ale měly z ekonomiky přicházet příznivější zprávy a černá čísla by měl potvrdit rok 2014, kdy očekáváme více než jednoprocentní růst HDP," uzavřel Moser.

Jan Drahorád |€ MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články