Česká ekonomika versus evropská, co nás čeká a komu se bude dařit

23. 2. 2012 – 20:45 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika versus evropská, co nás čeká a komu se bude dařit
Ekonomika eurozóny letos klesne o 0,3 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise (EK) zhoršila odhad vývoje českého hospodářství, podle její nové prognózy bude letos česká ekonomika stagnovat. EK také snížila odhad vývoje ekonomiky eurozóny. Ne všude však bude tak zle.

Ekonomika eurozóny podle nové prognózy letos klesne o 0,3 procenta. Evropská komise ještě ve své listopadové prognóze předpovídala ekonomice eurozóny pro letošní rok růst o 0,5 procenta. Ekonomiku celé Evropské unie letos podle nové prognózy Evropské komise čeká stagnace. Ještě v listopadu očekávala EK její růst o 0,6 procenta.

Nová prognóza Evropské komise ohledně České republiky se zhruba shoduje s odhadem ministerstva financí a České národní banky. Ministerstvo očekává nepatrný růst o 0,2 procenta, centrální banka počítá stejně jako EK se stagnací. Dařit se má hlavně Polsku, Litvě, ale také Slovensku a Estonsku.

Kam letos dorazí recese?

Recese by měla v letošním roce postihnout podle nové prognózy Evropské komise celkem devět členských zemí Evropské unie, přičemž největší propad EK předpovídá řeckému hospodářství, jehož hrubý domácí produkt (HDP) se letos má propadnout o 4,4 procenta.

Portugalský HDP by měl podle nové prognózy klesnout o 3,3 procenta. Pokles ale čeká i Itálii a Španělsko, tedy dvě významné evropské ekonomiky, u kterých existují obavy, že by se mohly být napadeny dluhovou nákazou. HDP Itálie v letošním roce podle EK klesne o 1,3 procenta oproti listopadovému odhadu růstu o 0,1 procenta. Španělská ekonomika pak oslabí o rovné jedno procento oproti podzimnímu odhadovanému růstu o 0,7 procenta.

"EU je nastavena na stagnaci HDP v letošním roce, a eurozóna podstoupí mírnou recesi," uvedla EK ve své prognóze.

Eurozóna byla naposledy v recesi v roce 2009, v době tzv. Velké recese po celém světě, kdy ekonomika propadla o 4,3 procenta a šlo o nejhlubší globální pokles od roku 1930.

Díky trvale vysokým cenám energií, inflace zůstává podle EK vyšší, než se předpokládalo na podzim. "S ohledem na předpokládané oslabení ekonomické aktivity, bude inflace pokračovat v pomalém poklesu v horizontu předpovědi. Pro rok 2012 jako celek se inflace měřená indexem HICP odhaduje na 2,3 procenta v EU a 2,1 procenta v eurozóně," uvádí dále EK ve zprávě.

Největší růst předpovídá Evropská komise pro letošní rok Polsku, a to o 2,5 procenta, Litvě o 2,3 procenta a Lotyšsku (+ 2,1 procenta).

Německému hospodářství, tedy největší evropské ekonomice, předpovídá EK v nové prognóze růst o 0,6 procenta oproti dřívějšímu odhadu růstu o 0,8 procenta.

Růst by mělo i hospodářství Francie, a to o 0,4 procenta oproti dřívějšímu odhadu růstu o 0,6 procenta.

Evropská komise zhoršila také odhad vývoje českého hospodářství, podle její nové prognózy bude letos česká ekonomika stagnovat. Ještě v listopadu loňského roku přitom Evropská komise ve své prognóze uváděla, že pro letošní rok očekává růst českého hospodářství o 0,7 procenta.

"Přestože se růst zastavil, vidíme náznaky stabilizace evropské ekonomiky," uvedl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn s tím, že ekonomická nálada je sice stále na nízká, ale stres na finančních trzích polevuje.

"Celkově z posledního vývoje ze zjišťovaných údajů vyplývá, že očekávané zpomalení bude spíše mírné a dočasné, ale obrat trendu ještě musí být potvrzen v příštích měsících a v podstatě závisí na politických rozhodnutích, která budou přijata," řekl dále Rehn. "Vidíme v Komisi, že je jednoznačně zapotřebí dále posílit záchranné fondy eurozóny," podotkl Rehn. "Je tu nová fiskální unie, posílení hospodářské správy a intenzivnější fiskální konsolidace. Ale musíme posílit naše finanční firewally, aby byly plně vybaveny pro překonání současné krize a návratu k obnově".

Ze zemí eurozóny dopadlo nejlépe Slovensko a Estonsko, kterým Evropská komise prorokuje shodný letošní růst, a to o 1,2 procenta.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články