Česká národní banka jde do boje se slabou ekonomikou

27. 9. 2012 – 14:57 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká národní banka jde do boje se slabou ekonomikou
Aktuální zadluženost domácností roste hlavně kvůli úvěrům na bydlení, tedy hypotékám, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bankovní rada dnes na svém pravidelném zasedání rozhodla, že ČNB bude bojovat s akutní špatnou ekonomickou situací. Pro podporu ekonomiky použila svůj standardní nástroj, a to úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu snížila o  čtvrt procentního bodu, a dostala se tak na další historické minimum (0,25 %).

Centrální banka tak jde do boje s ochablou ekonomikou. Nejvíce ji trápí slabá spotřebitelská poptávka, která je pro celé hospodářství jako těžká koule. Lidé nemají chuť nakupovat, proto příspěvek spotřeby domácností k celkovému ekonomickému růstu byl v posledním čtvrtletí -1,7 p.b. Pokud by lidé spotřebovávali stejně jako loni, ekonomika by rozhodně nebyla v krizi, jak je tomu nyní.

Přesto je ale velkým otazníkem, do jaké míry bude změna sazeb účinná a odrazí-li se na reálné ekonomice. Protože i přes snížení sazeb na konci června nedochází k zásadní změně v chování spotřebitelů. Ti jsou stále maximálně skeptičtí vůči současné ekonomice. Přitom nezaměstnanost není nijak závratně vysoká a není ani pravděpodobné, že vzroste na hodnoty, jaké jsou například na Slovensku. Proto spotřebitelé potřebují dodat optimismus do žil a vrátit důvěru v to, že ekonomika je zdravá a opět poroste.

Singer: Úrokové sazby ČNB je možné snížit až na nulu

Právním nebo technickým problémem by podle guvernéra České národní banky (ČNB) mohlo být snížení úrokových sazeb na záporné hodnoty. Jejich pokles na nulu je však do budoucna možný, nechal se ve čtvrtek slyšet guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Celková inflace se bude na horizontu měnové politiky v důsledku daňových změn pohybovat lehce nad cílem ČNB. Proti tomu měnověpolitická inflace se bude nacházet v dolní polovině našeho tolerančního pásma cíle," uvedl guvernér Singer po skončení jednání bankovní rady ČNB.

Singer připomněl, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně i mezikvartálně poklesla. "HDP České republiky v současné době podporuje pouze čistý vývoz. Vývoj průmyslové výroby, stavebnictví a maloobchodu naopak nadále indikuje pokračující utlumenou ekonomickou aktivitu," vysvětlil Singer.

Rizika prognózy dalšího vývoje spotřebitelských cen jsou podle rady ČNB celkově protiinflační, za čímž stojí především silnější kurz koruny, slabší domácí ekonomická aktivita, nižší růst mezd, ale také domácí cenový vývoj. Proinflačním rizikem jsou proti tomu vyšší světové ceny energetických a zemědělských komodit.

Češi dluží celkově 1221 mld. korun, zajímají je hypotéky

Celková zadluženost domácností ke konci srpna vzrostla o 3,8 % na 1.221 mld. Kč. Čistě jen dluh obyvatel vůči bankám vzrostl o 4,04 % na 1.117 mld. Kč. Takové tempo zadlužování je velmi mírné a při zohlednění aktuální inflace je konzervativní. Ukazuje to na náladu obyvatel a jejich očekávání, že ekonomika se v blízké době nezlepší. Přitom jsou to sami spotřebitelé, kdo ekonomiku svou nízkou spotřebou brzdí.

Aktuální zadluženost domácností roste hlavně kvůli úvěrům na bydlení, tedy hypotékám. Poptávce po hypotékách aktuálně nahrávají nízké úrokové sazby, které jsou v současnosti rekordně nízké. A stále to nemusí být jejich dno. Česká národní banka snižuje své sazby, a to by se mělo dále pozitivně projevit na cenách úvěrů na bydlení. Ceny bytů mimo Prahu v posledním roce klesají a pro řadu zájemců je nyní výhodná doba, kdy si pořídit vlastní bydlení.

Ing. Michal Kozub, Analytik | Martin Slapnička, šéfredaktor NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články