Česká pojišťovna je vyšetřována za podvody při krácení pojistných plnění

7. 11. 2013 – 14:07 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká pojišťovna je vyšetřována za podvody při krácení pojistných plnění
Policie ČR vyšetřuje Českou pojišťovnu a.s. kvůli podvodu při krácení pojistných plnění, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Stovky rozsudků českých soudů už dokázaly protiprávní jednání pojišťoven při neúplném vyplácení pojistného plnění z pojištění odpovědnosti vozidla (povinné ručení) pod záminkou nazývanou jako „amortizace“ nebo „korekce nákladů na materiál“. Přesto jsou tomuto protizákonnému jednání v České republice denně vystavovány další stovky účastníků dopravních nehod.

I přes opakované upozorňování na toto jednání, i přes nález Ústavního soudu ČR z roku 2007, který toto jednání jednoznačně odmítl, a stále se zvyšující počet lidí, kteří jsou ochotni bránit se proti této formě okrádání soudní cestou, pojišťovny své jednání nezměnily. I nadále odečítají z těchto pojistných plnění průměrně 15 775 korun.

TIP: Pojišťovny stále obírají poškozené, nechtějí platit nové díly

„Princip je vždy stejný. Nějakému člověku nabourají auto, on si ho dá spravit do autorizovaného servisu a při platbě se dozví, že pojišťovna celou částku neproplatí a že musí ještě vytáhnout své peníze. Měli jsme i případ, kdy se příslušná částka vyšplhala až na 142 369 Kč,“ vysvětluje základní princip nezákonného jednání Mgr. David Bascheri, vedoucí právního oddělení Kanceláře pro ochranu práv poškozených.

Trestní oznámení na pojišťovnu

Kancelář pro ochranu práv poškozených se proto rozhodla podat trestní oznámení na největšího poskytovatele pojištění odpovědnosti vozidla (povinného ručení) v zemi – Českou pojišťovnu a.s. Tato pojišťovna představuje největšího hráče na trhu s pojištěním a ovládá čtvrtinu celého trhu. Podle právního názoru podpořeného stovkami rozsudků nezávislých soudů se Česká pojišťovna a.s. dopouští několika níže uvedených trestných činů.

Trestní oznámení je podáno pro podezření ze spáchání trestného činu:

- podvodu dle paragrafu 209 tr. zákoníku,
- legalizace výnosů z trestné činnosti dle paragrafu 216 tr. zákoníku,
- zkrácení daně, poplatku a podobné platby dle paragrafu 240 tr. zákoníku,
- zkreslování údajů o hospodaření a jmění dle paragrafu 254 tr. zákoníku,
- podílnictví z nedbalosti dle paragrafu 215 tr. zákoníku,
- legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti dle paragrafu 217 tr. zákoníku.

„Je to poprvé, co se někdo odvážil jít trestním oznámením proti tak velké instituci, jako je Česká pojišťovna. Pro nás už je ale dále nepřijatelné, aby slušní občané České republiky byli nevyplácením celých plnění vystaveni této protizákonné svévoli pojišťoven a byli de facto okrádání institucemi, které každý rok vydělávají miliardy korun. A pokud se proti tomu chtějí bránit, nezbývá jim než investovat další čas a peníze do soudních sporů, i když je v podstatě vždy vyhrají a své peníze zpět dostanou. Pojišťovnám se tento podvod vyplácí hlavně proto, že většina poškozených se nezákonně nevyplacených peněz už soudně nedomáhá, a pojišťovně tudíž zůstanou,“ vysvětluje současný nepřijatelný stav Mgr. David Bascheri, vedoucí právního oddělení Kanceláře pro ochranu práv poškozených a podavatel trestního oznámení.

Dražší pojištění? Vyšší zisky?

Situace je o to paradoxnější, že pojišťovny opakovaně žádají zvyšování plateb za pojištění odpovědnosti vozidla (povinné ručení). Přitom z veřejně přístupných výročních zpráv je zřetelné, že pojišťovny každoročně vyplácejí přibližně jen polovinu vybraných peněz na pojistná plnění a zbylých 50 % použijí na provozní náklady a jako příspěvky do rezervních fondů. “Je zarážející, že v rezervních fondech českých pojišťoven je v tuto chvíli nezdaněných více než 330 miliard korun, se kterými pojišťovny mohou dále investičně nakládat a zvyšovat si jejich používáním výnosy a zisky,” odhaluje zákulisí pojišťoven Mgr. David Bascheri.

Pro srovnání – pokud v ČR vyplácejí pojišťovny přibližně 50 % vybraného pojistného na výplatu pojistných plnění v rámci povinného ručení, například v Německu pojišťovny z této částky vyplácejí 98 procent právě na plnění těchto pojistných událostí a pouhá 2 % využívají německé pojišťovny na veškeré ostatní náklady.

„Vůbec nerozumím argumentaci pojišťoven, že pojištění odpovědnosti vozidla neboli povinné ručení je dlouhodobě prodělečné. Nikdo je nenutí, aby tuto službu nabízely. Pojišťovny jsou podnikatelské subjekty, a pokud by pojištění odpovědnosti vozidla bylo natolik prodělečné, jak říkají, zcela jistě by tento segment vyřadily ze své nabídky a nedotovaly prodělečný obchod úplně stejně jako hospodský, který prodělečnou restauraci prostě zavře,“ zdůrazňuje na závěr nelogičnost v jednání pojišťoven Mgr. David Baschery.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články