Česká pošta chce pro firmy vymáhat pohledávky u občanů

18. 10. 2012 – 15:40 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká pošta chce pro firmy vymáhat pohledávky u občanů
Občané v celé síti poboček České pošty mají získat profesionální pomoc a současně i příležitost co nejdříve a bez zbytečných dodatečných nákladů uhradit svůj závazek. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Po úspěšném zvládnutí pilotního provozu dluhového inkasa obyvatelstva bude nová služba České pošty DINO nasazená do ostrého provozu, uvedl ve čtvrtek generální ředitel České pošty Petr Zatloukal. Projekt, který má pomáhat dlužníkům a věřitelům, podpořili ministři financí a spravedlnosti.

"Myšlenka toho projektu vznikla již někdy v roce 2010. Naše snažení vyvrcholilo spuštěním pilotního projektu v Plzeňském a Karlovarském kraj," uvedl Zatloukal s tím, že z vybraného vzorku 342 pohledávek se úspěšně začala řešit jedna desetina. "Je to pozoruhodný výsledek, protože jsme pracovali převážně s pohledávkami, které byly pět let staré a tedy spíše nedobytné. Ti klienti již nekomunikovali. Pilot ukázal, že nová služba má slušnou perspektivu," dodal.

Podle generálního ředitele dokázala Česká pošta doručit výzvu 55 procentům dlužníků.

Účelem služby je poskytnout osobám s dluhem účinné a rychlé řešení jejich situace. Občané v celé síti poboček České pošty mají získat profesionální pomoc a současně i příležitost co nejdříve a bez zbytečných dodatečných nákladů uhradit svůj závazek. Jak zároveň Česká pošta upozorňuje, s pomocí služby DINO mohou být řešené pouze ty pohledávky, od jejichž majitelů (věřitelů) získá Česká pošta mandát.

"O tom, že dlužíte, vůbec nemusíte vědět. Ukázalo se, že takové případy nejsou ojedinělé a právě tito zákazníci DINO ocení. Samozřejmě zároveň s těmi, kteří se rozhodnou zbavit dluhu v okamžiku, kdy jim nabídneme splátkový kalendář," vysvětlil Zatloukal.

Novou službu České pošty podpořili i ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle nich jde o klasický případ projektu s dobrou myšlenkou.

"Toto není dílo státní správy, ale je nám ctí, že ten projekt můžeme podporovat. Na začátku byla velmi jednoduchá myšlenka, která myslela na ty bezbranné, kterým často vznikl drobný nedoplatek, jenž mohl narůst obludných rozměrů," uvedl například ministr Kalousek a dodal, že zvláště u drobných pohledávek je často evidentní, že cílem některých věřitelů není informaci o pohledávce doručit, ale spíše nedoručit, aby bylo možné zahájit další fázi vymáhání a zvyšovat dlužnou částku.

"Myšlenku dohledat dlužníka službou České pošty považuji za skvělou a podporoval jsem ji od samého začátku. Je třeba zdůraznit, že služba je krokem vstříc především vůči skupinám s nejnižšími příjmy, které jsou často nejhůře informačně vybavené. Je to pokus ochránit ty slabé, aby jejich situace nezneužívali někteří silní," doplnil šéf rezortu financí, podle kterého pilotní projekt dosáhl obdivuhodných výsledků.

"Nejdůležitější je, že takzvané bagatelní pohledávky by se díky nové službě DINO neměly nadále stávat několikanásobnými," uzavřel ministr spravedlnosti Blažek.

S myšlenkou na vytvoření služby přišla přibližně před dvěma lety advokátní kancelář Kubištová & Co, která s projektem oslovila Českou poštu.

Filip Nachtmann | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články