Česká republika má třetí nejnižší nezaměstnanost v EU

18. 11. 2014 – 19:21 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká republika má třetí nejnižší nezaměstnanost v EU
Německo podle Eurostatu vykázalo za září míru nezaměstnanosti 5,0 %, u druhých Rakušanů činila 5,1 %. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika měla letos v září po Německu a Rakousku třetí nejnižší míru nezaměstnanosti z e všech členských států Evropské unie, kdy ž dosáhla hranice 5,7 procenta . Vyplývá to z posledních dostupných údajů statistického úřadu Eurostat. Jde o n ejlepší výsledek od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004.

„Čísla z Eurostatu jsou určitě dobrou zprávou. Je vidět, že se Česká republika pomalu dostává z krize a z nesmyslné politiky škrtů. Zároveň jsou tyto zprávy signálem, že se na še země opět stává atraktivní pro nové zaměstnavatele. Nesmíme ale usnout na vavřínech. Je důležité se zabývat jak mírou zaměstnanosti, tak ale i kvalitou pracovního prostředí a výší mezd,“ poznamenala ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová.

Za poslední půlrok se daří vytvářet nová pracovní místa. Podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí je v říjnu volných 58 200 pracovních míst, tedy meziročně více asi o 20 000.

„V míře nezaměstnanosti za září 2014 jsme skutečně jedni z nejlepších v Evropě, situaci pomohl zejména pozitivní vývoj ekonomiky, samozřejmě sezónní vlivy a rovněž významná aktivizační opatření, která MPSV a Úřad práce ČR uplatňují na trhu práce,“ uvedl náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanos t Jan Marek.

Německo podle Eurostatu vykázalo za září míru nezaměstnanosti 5,0 %, u druhých Rakušanů činila 5,1 %. Slovensko mělo míru neza městnanosti 13 %, Polsko 8,7 %. Průměr EU28 činil 10,1 %.

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články