Česká republika musí do rozpočtu EU vrátit téměř tři miliardy korun

27. 2. 2013 – 9:08 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká republika musí do rozpočtu EU vrátit téměř tři miliardy korun
Peníze budou vracet Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Německo, Irsko, Řecko, Španělsko, Francie, Itálie, Kypr, Litva, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Finsko, Švédsko a Spojené království. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Protože nebyla dodržená pravidla Evropské unie nebo se nepoužily náležité kontrolní postupy týkající se zemědělských výdajů, musí Česko vrátit do rozpočtu unie 11 milionů eur. ČR není jediným státem, finance bude vracet dalších 21 členských států.

Evropská komise v rámci tzv. schválení účetní závěrky vyzvala Českou republiku a dalších 21 členských států EU, aby vrátily celkem 414 milionů eur z neoprávněně vynaložených finančních prostředků na provádění společné zemědělské politiky. Úkolem komise je zajisti, aby státy vynakládaly finanční prostředky řádně, to se však v některých případech nestalo.

Vzhledem k tomu, že některé členské státy již část těchto peněz vrátily, čistý finanční dopad úterního rozhodnutí činí přibližně 393 milionů eur.
Peníze tedy budou vracet Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Německo, Irsko, Řecko, Španělsko, Francie, Itálie, Kypr, Litva, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Finsko, Švédsko a Spojené království.

V případě České republiky jsou finanční opravy navržené za nedefinované podmínky dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, nedostatky v hodnocení případů nesouladu s příslušnými požadavky a chybějící kontroly intenzity chovu hospodářských zvířat.

Jana Hanousková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články