Česká republika patří za třetí čtvrtletí k nejrychleji rostoucím ekonomikám EU

29. 12. 2010 – 13:03 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká republika patří za třetí čtvrtletí k nejrychleji rostoucím ekonomikám EU
Ve třetím čtvrtletí také výrazně oživil zahraniční obchod České republiky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika patřila ve třetím čtvrtletí letošního roku mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie. Zatímco průměrný růst hrubého domácího produktu (HDP) v EU dosáhl 2,2 procenta, česká ekonomika si polepšila o 2,8 procenta, uvedlo ve středu ministerstvo průmyslu a obchodu.

Hlavní zásluhu na tom má oživení domácí poptávky a především růst průmyslu, který si polepšil o 10,2 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy vývoje ekonomiky ČR a odvětví v působnosti ministerstva průmyslu a obchodu.

"Pro vývoj průmyslu bylo důležité zlepšení podnikatelské důvěry, které se projevilo rychlým růstem nových zahraničních i domácích zakázek," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). "Dobře se vyvíjela i produktivita práce, která průmyslovým podnikům pomohla zlepšit jejich konkurenceschopnost," dodal.

Zpracovatelský průmysl se na celkových průmyslových tržbách ve třetím čtvrtletí podílel bezmála 91 procenty. Tradičně dominantnímu automobilovému průmyslu patřila asi pětina tržeb, výrazně si polepšila produkce elektroniky, především počítačů.

Ve třetím čtvrtletí také výrazně oživil zahraniční obchod České republiky. Dovoz zboží a služeb ovšem rostl rychleji než export. "Za růstem dovozu stojí pokračující oživování domácí poptávky. Není to přitom jen vzestup konečné spotřeby a obnovování zásob, ale rostou i investice," podotkl Kocourek. Jakmile si tak podle ministra podniky vytvoří dostatečné zásoby dovozních meziproduktů, začne zahraniční obchod opět působit jako významný faktor hospodářského růstu.

V posledním čtvrtletí letošního roku podle analýzy růst mírně zpomalil. Celkem by tak český HDP měl za rok 2010 stoupnout o 2,5 procenta.

-Dana Rybáková,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články