Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku ve výši 1,03 mld. EUR

21. 4. 2009 – 11:21 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku ve výši 1,03 mld. EUR
Foto: NašePníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku ve výši 1,03 mld. EUR, rozhodla o tom na svém dnešním zasedání vláda České republiky. Ministerstvo financí ČR zároveň požádalo Českou národní banku, aby poskytla půjčku MMF ze svých devizových rezerv. Tato varianta byla předběžně mezi MF a ČNB konzultována.



- Recese západní evropy se projevuje v české ekonomice
- MMF čeká globální zotavení ekonomiky teprve v roce 2010

Světová finanční krize, která se již dokázala negativně promítnout do platební schopnosti centrálních vlád některých států v cizí měně, posiluje význam MMF při řešení těchto situací. Na základě diskuze o zásadní reformě MMF v průběhu zasedání Evropské rady ve druhé polovině března 2009 se členské státy Evropské unie dohodly na poskytnutí rychlé půjčky k navýšení zdrojů MMF v celkové výši 75 mld. EUR. Příspěvky jednotlivých členských států jsou přepočítávány na základě nových kvót. Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu uvedl: „Jsou členské státy Evropské unie, které o finanční pomoc MMF žádají, jiné členské státy se na této pomoci prostřednictvím půjčky MMF budou podílet. Česká republika patří do druhé zmíněné skupiny a jako jedna z mála ze zemí střední a východní Evropy si může dovolit uvolnit pro MMF finanční prostředky. Podíl České republiky vyčíslený na základě nových kvót představuje 1,03 mld. EUR.“ V rámci diskutovaných variant financování příspěvku je za současné situace nejvýhodnější možností pro ČR přímá půjčka poskytnutá z devizových rezerv ČNB. „Tuto variantu jsme s ČNB předběžně diskutovali. Pro český stát je tento způsob financování půjčky efektivní a levnější, než kdybychom si šli pro peníze na trh, navíc přímá půjčka z rezerv ČNB nezvýší zadluženost ČR. Obdobným způsobem poskytnou půjčku MMF také některé další státy,“ dále uvedl ministr Kalousek.

Půjčka MMF z devizových rezerv ČNB zůstane z platebněbilančního hlediska jejich součástí. Nejedná se tedy o trvalé navýšení zdrojů MMF. V rámci platební bilance dojde ke změně struktury aktiv ČNB a vzroste pohledávka vůči MMF. „Výše devizových rezerv ČNB převyšuje jejich potřebu, likvidita devizových rezerv se tím nesníží a bilaterální dohoda mezi ČNB a MMF navíc zahrne i tzv. encashment clause, která v případě potřeby zaručí okamžitou splatnost poskytnutých prostředků,“  říká guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Ministerstvo financí se na základě předběžné dohody zavázalo uhradit centrální bance náklady spojené s touto půjčkou. „Na finální verzi dohody v tuto chvíli pracují expertní týmy obou institucí,“ dodal guvernér.

Z hlediska zákazu měnového financování je poskytnutí úvěru v pořádku. Podle nařízení není financování závazků veřejného sektoru vůči MMF z prostředků národních centrálních bank porušením zákazu měnového financování. To potvrzuje i Evropská centrální banka.


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články