Česká spořitelna poskytla loni úvěry za více než 28 mld. Kč, zvýšila tak svůj podílů na trhu

14. 2. 2010 – 10:20 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká spořitelna poskytla loni úvěry za více než 28 mld. Kč, zvýšila tak svůj podílů na trhu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Česká spořitelna poskytla v minulém roce nezajištěné úvěry soukromým osobám v celkovém objemu 28,5 mld. Kč. Celkové úvěrové portfolio narostlo ze 71,4 mld. KČ na 80,5 mld. Kč. Banka tak navýšila svůj tržní podíl o 0,8 % na 44,9% a upevnila si tak prvenství na trhu.

Roste také průměrná výše a splatnost poskytnutých hotovostních úvěrů, v obou případech meziročně o 5 %. V roce 2009 tak činila průměrná výše sjednaných úvěrů 115 889 Kč a průměrná splatnost 75 měsíců. Kvalita portfolia přitom zůstává vysoká a to díky důslednému řízení úvěrových rizik.
„Těší nás, že i přes těžké období ekonomické krize, je mezi drobnými klienty o úvěry stále zájem. V meziročním srovnání jsme sice zaznamenali mírný pokles, nicméně se držíme nad celkovým trendem trhu. V letošním roce nepředpokládáme výrazné oživení, letošní produkci úvěrů odhadujeme řádově na stejné úrovní jako minulý rok,“ uvedl Martin Techman, ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny.

Klienti mají možnost si k úvěru sjednat i pojištění schopnosti splácet. I přesto, že pojištění není k půjčkám České spořitelny povinné, bylo v uplynulém roce pojištěno pojištěním schopnosti splácet okolo 77 % úvěrů (v roce 2008 to bylo 72 %). Zvyšuje se také zájem o pojištění schopnosti splácet i pro případy, kdy klient ztratí zaměstnání. Na počátku roku 2009 tohoto pojištění využilo 20% klientů, na jeho konci už 47%. Pro klienty, kteří přijdou o práci, máme ve spolupráci s pojišťovnou CARDIF PRO VITA a personální agenturou Manpower speciální program, který klientovi pomůže vrátit se zpátky do práce.

Vyřízení úvěru je v České spořitelně jednoduché. Pokud je žadatel o úvěr klientem České spořitelny a na jeho účet je pravidelně poukazována mzda, stačí pro vyřízení úvěru pouze občanský průkaz. U ostatních žadatelů je třeba doložit výši příjmu. Při poskytování úvěrů se řídí principem zodpovědného věřitele, tedy půjčuje tak, aby její klienti byli úvěr schopni dlouhodobě splácet. I proto se v roce 2009 zaměřila především na své stávající klienty, jejichž bankovní historii dobře zná.

Klienti, kteří díky své schopnosti dlouhodobě splácet dosáhnou na určitou úvěrovou částku, mohou v téměř všech bankomatech České spořitelny získat od konce loňského roku tzv. kontokorent, který umožní dostat se do povoleného mínusu na jejich účtu či si kontokorentní úvěr navýšit, pokud už ho mají sjednaný. Kolik klientovi banka půjčí, se po zadání PIN kódu své karty dozví v Osobním menu bankomatu. Banku už navštívit nemusí, částka se automaticky připíše na účet. Konečné rozhodnutí, zda se pro kontokorent rozhodne či nikoli, je samozřejmě na klientovi.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články