Česká televize vymáhá poplatky, sama dluží stamiliony finančáku

19. 5. 2009 – 1:41 | Média | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká televize vymáhá poplatky, sama dluží stamiliony finančáku
Foto:ČT | zdroj: NašePeníze.cz

Česká televize, která je tak kategorická a vyžaduje vzorné plnění povinností po občanech při placení poplatků, své povinnosti neplní. Finančnímu úřadu musí zaplatit 300 milionů korun, které dluží již několik měsíců.



Dluží 300 milionů finančnímu úřadu

Dlužná částka vůči finančnímu úřadu představuje 300 milionů korun a jedná se o daně vyměřené právě z příjmů z koncesionářských poplatků.

O dluhu z neodvedených daní se mluví už od půlky minulého roku. Přesto nebyla Česká televize schopna celou záležitost vyřešit. Finanční úřad dokonce změnu účtování vybraných poplatků, díky které snížila ČT odvod daní, označil za daňový únik.

- Koncesionářské poplatky: Hon České televize na neplatiče postihuje často i nevinné, braňte se!
- Kabelová televize - proč ji nepotřebujete?

Vyžaduje plnění povinností, ale sama je neplní

Stejná Česká televize se bezohledně snaží o vymáhání dlužných i údajně dlužných koncesionářských poplatků po občanech a podnikatelích. Na vymáhání dlužných poplatků si dokonce najala externí advokátní kancelář. Smyslem je následně odhalit co nejvíce „hříšníků“, kteří poplatek nezaplatili.

Zběsilé vymáhání postihuje i nevinné

Pokud by se vymáhání týkalo pouze jasných dlužníků, kteří poplatek bezdůvodně dlouhodobě neplatí, bylo by vše v pořádku. V zájmu zajištění co nejvyšších zisků a odměn však vymáhání postihuje často i nevinné občany. Stejně tak vymáhací mašinérie ČT postihuje občany, kteří neuhradili například z důvodu změny způsobu platby, jednu platbu poplatku. Na nezaplacený poplatek bohužel není dlužník nijak upozorněn a po mnoha měsících mu přichází přímo od soudu platební rozkaz na zaplacení stokorunové částky spolu s několika tisíci korun odměny advokátní kanceláře.

Je tedy zřejmé, zda při vymáhání dlužných poplatků jde České televizi skutečně o stokorunový, často několik let starý poplatek za televizi, nebo několikanásobně větší profit, který je vyžadován jako náhrada právního zastoupení.

České soudy navíc řeší případy, kdy se občané či firmy brání před neoprávněnými a problematickými požadavky České televize.

Důvěryhodnost ČT se v očích občanů propadá

Je tedy zvláštní, jak Česká televize, která žádá vzorné plnění povinností jiných, neplní povinnosti svoje ve stamilionových částkách. Navíc zde existuje podezření, že Česká televize v této věci přímo podváděla.

Česká televize tak svým postupem, svým chováním vůči občanům, vystupováním z pozice silnějšího a neomylného, stále více poškozuje své jméno a důvěryhodnost v očích občanů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články