České banky vydělávají víc, než jejich zahraniční vlastníci

2. 8. 2012 – 8:34 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České banky vydělávají víc, než jejich zahraniční vlastníci
češi jsou příliš konzervativní a pohodnlní aby svou předraženou banku změnili. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České pobočky rakouské banky Erste a francouzské Société Générale mají rekordní zisky rostoucí tempem v desítkách procent. U poboček v jiných zemích tomu tak zdaleka není a právě české pobočky se tedy na celkovém zisku bankovních gigantů podílejí velkou většinou.

Pololetní zisk České spořitelny se podepsal na celkovém zisku rakouské Erste třemi čtvrtinami, zisk Komerční banky činí více než polovinu zisku Société Générale.

Česká spořitelna vykázala ke konci června zisk ve výši 8,22 miliardy korun, který tak meziročně vzrostl o 14 procent. Banka tak meziročně navýšila svůj konsolidovaný čistý zisk o více než miliardu z 7,21 na 8,22 miliardy korun.

<%Anketa159%>

Skupina Komerční banka (KB) vykázala za prvních šest měsíců letošního roku čistý zisk v objemu 7,6 miliardy korun. Čistý zisk KB tak za prvních šest měsíců roku 2012 se meziročně zvýšil o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun, zejména proto, že minulý rok byl ovlivněný znehodnocením řeckých státních dluhopisů. Skupina KB zaznamenala zrychlení přílivu vkladů a rovněž zvýšila objem úvěrů klientům.

Ach ty poplatky

I když bankovní poplatky za různé položky zvedají bankám nepřiměřeně zisk a lidem všeobecně vadí, nebojuje se proti nim. Na trhu je sice již několik bank s minimálními, nebo nulovými poplatky, češi jsou však příliš konzervativní a pohodnlní aby svou předraženou banku změnili. Čtěte:Proč změnit banku a jak na to? Je to jednoduché! Nebo starší článek: Jak změnit banku? Od teď je to mnohem jednodušší!

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články