České dětské letní tábory patří k nejlevnějším a jsou oblíbené

10. 7. 2009 – 2:09 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České dětské letní tábory patří k nejlevnějším a jsou oblíbené
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Období dětských letních prázdnin je v plném proudu a rodiče v této době usilovně řeší, jaký program svým potomkům připraví. Z mezinárodní ankety GE money vyplývá, že v ČR i v zahraničí jsou stále nejpopulárnější letní dětské tábory. Děti na nich každoročně stráví celkově tři týdny i déle. Každá země má ovšem svá specifika a největší rozdíly panují především v cenách táborů. Rodiče v zahraničí nejčastěji za týden pobytu dítěte na táboře zaplatí mezi 5400 až 8100* korunami. Z vybraných zemí pouze v Čechách, Slovinsku a vzdáleném Japonsku jsou tábory levnější, ceny se zde pohybují nejčastěji od 2700 do 5400 korun za týden. Rodiče ve Francii a v Egyptě před tábory preferují společnou rodinnou dovolenou a v Thajsku a Slovinsku děti nejvíce času stráví u prarodičů.


I když jsou letní tábory populární všude ve světě, v západní Evropě za ně rodiče mnohokrát platí dva i třikrát vice než Češi. Zatímco u nás je běžná cena kolem 4 tisíc korun za týden, v zahraničí se náklady vyšplhají až k 8 ,uvádí zpráva ankety.

Dětské tábory jsou jak v České republice, tak i v zahraničí nejčastější formou vyplnění volného času dětí přes prázdniny, cenově jsou však velmi odlišné. Podle mezinárodní ankety rodiče v zahraničí za týden pobytu svého potomka na táboře v jejich rodné zemi nejčastěji utratí mezi 5400 až 8100 Kč. Ve Španělsku například týdenní sportovní soustředění rodiče přijde průměrně na 8100 Kč. Dražší tábory ale nejsou výjimkou. Například ve Francii stojí týden, který dítě stráví s trenérem koní přibližně 12 tisíc korun. Pro srovnání, v České republice vyjde týden tábora průměrně na 3 tisíce korun, když se rodiče rozhodnou pro zahraniční tábor, částka vystoupá na dvojnásobek.

Tábor, rodinná dovolená, nebo odložení k prarodičům?

Letní tábory ale nejsou jediným způsobem, jak rodiče svým dětem přes prázdniny zařizují volný čas. Velmi oblíbené jsou také společné rodinné dovolené v zahraničí. Kupříkladu Irové tráví vždy alespoň dva týdny v jihoevropských destinacích jako je Itálie, Španělsko nebo Francie. Oproti tomu Němci jezdí s dětmi spíše do okolních zemí – Švýcarska, Nizozemí, Rakouska nebo Itálie. V Thajsku, kde hlavní prázdniny trvají od poloviny února do poloviny května, rodiče využívají státního svátku zvaného „Songkran“ v dubnu k tomu, aby s dětmi vyjeli někam po rodné zemi. Francouzi a Egypťané také raději využívají krás své země, především mořského pobřeží, kde společně s dětmi stráví nejdelší část prázdnin, někdy až čtyři týdny.

Některé děti prožijí téměř celé prázdniny u prarodičů. To je příklad Slovinska, kde děti sice také jezdí na tábory, ale největší část prázdnin stráví u prarodičů na venkově. Poslat děti na prázdniny k prarodičům je také oblíbené v Thajsku, kde jsou stále silné tradiční rodinné vazby. Ostatní národy jako Bulhaři, Britové a Španělé také své děti často posílají na prázdniny k prarodičům, ale jen na kratší období.

Kapesné, ano, nebo ne a kolik?

Rozdíly panují také v přístupu rodičů ke kapesnému, které svým dětem dávají na organizované tábory. Například v Británii rodiče své děti vybaví jen „drobnými“. Počítají totiž s tím, že o děti je po všech stránkách postaráno a většina aktivit je v ceně tábora. Španělé také svým dětem na tábor nedávají žádné závratné sumy peněz. Naproti tomu nejštědřejšími rodiči jsou Japonci, Irové a Thajci. Ti dětem dávají často mezi 2700 – 5400 korunami na celý pobyt a Irové dokonce na jeden týden. Do evropského průměru spadají Němci, Nizozemci nebo Slovinci. V těchto zemích je zvykem dítě na tábor vyslat s částkou mezi 650 až 2000 korunami v peněžence.

Tábory jsou často jedinou výjimkou, kdy rodiče dětem dávají peníze přímo v hotovosti. V Evropě jsou totiž stále populárnější dětské účty, kam rodiče dětem ukládají finance, protože si uvědomují potenciál dětských účtů jako prostředku finančního vzdělávání.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články