České dráhy zavádějí vagony jen pro ženy

5. 2. 2012 – 9:50 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České dráhy zavádějí vagony jen pro ženy
Separátní kupé pro ženy nejsou v Evropě ještě příliš časté, jen rakouské státní dráhy je mají ve všech spojích Euro a InterCity, Ilustrační foto:ČD | zdroj: NašePeníze.cz

České dráhy se snaží nalákat zpět ženy, které z obav o svoji bezpečnost ve vlaku raději cestují autobusem či autem. Začaly ženám vyhrazovat vagony, kam nemají muži přístup, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Dopravce se inspiroval v zahraničí a zatím jde o zkušební provoz. Novinka je zavedena ve většině expresů a spojů EuroCity mířících do Německa, Rakouska a na Slovensko. Vozy pro dámy jsou označené speciálním piktogramem a průvodčí dodržování zákazu kontrolují. Pokud si do "ženského" kupé přisedne muž, je vykázán, uvádí MF DNES.

Deník popisuje konkrétní případ, kdy sekci pro dámy museli na pokyn průvodčího opustit dva muži, kteří do expresu jedoucího ze Zlína do Prahy přistoupili v Pardubicích. Muži si podle svědkyně mysleli, že jde o natáčení pořadu se skrytou kamerou.

Separátní kupé pro ženy nejsou v Evropě ještě příliš časté, jen rakouské státní dráhy je mají ve všech spojích Euro a InterCity. Běžné jsou v některých muslimských zemích, kde však současně ženy nesmějí do vozů s mužskými cestujícími, píše MF DNES.

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články