České firmy míří do Silicon Valley

17. 2. 2010 – 21:00 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České firmy míří do Silicon Valley
České firmy míří do Silicon Valley | zdroj: NašePeníze.cz

Projekt agentury CzechInvest umožní českým společnostem působit v místě, kde se rodí nejmodernější technologie. Umožnit to má nový projekt CzechAccelerator.

"CzechAccelerator je originálním způsobem, jak slibným podnikatelským myšlenkám zajistit prostor pro jejich další rozvoj a také originální metodou, jak Českou ekonomiku napojit na příliv nejmodernějších technologií přímo z místa, kde vznikají. Česká republika se musí zaměřit na moderní obory podnikání" říká předseda vlády Jan Fischer.

Vedle CzechAcceleratoru premiér navštívil společnosti Google a Tesla Motors. "Google v České republice působí od roku 2006. Intenzivně spolupracuje s našimi univerzitami a právě další prohloubení spolupráce s akademiky bude patřit k hlavním tématům dnešního jednání s viceprezidentem společnosti Kentem Walkerem.

S viceprezidentem Tesly Motors, která se specializuje na výrobu elektrických aut, Diarmundem O´Connellem, pak probereme možnosti zapojení českých dodavatelů do produkce společnosti," vysvětluje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

"Český trh je velmi vstřícný k novým technologiím a proto oceňujeme, že česká vláda vnímá i jejich rostoucí důležitost v rozvoji ekonomiky," říká Taťána le Moigne, ředitelka české pobočky Google, a dodává: "Právě díky internetu a online nástrojům teď mají nejenom velké společnosti, ale též malé a střední firmy v Čechách možnost využít profesionálního emarketingu a snadněji podnikat i na jiných trzích."

"Silicon Valley představuje zcela ojedinělé společenství podnikatelů, výzkumníků a vědců, které byste jinde na planetě hledali jen těžko. A CzechAccelerator českým podnikům právě sem otevírá cestu," dodává Rudyšarová. "Do prvního kola se přihlásilo 23 firem. Zájem už o úvodní kolo projektu tak volná místa převyšuje šestkrát, což považuji za velký úspěch a potvrzení toho, že české firmy mají co nabídnout. Čtyři úspěšné zájemce vybereme už během příští středy 24. února."

 

<%Anketa12%>

 

Mezi přihlášenými je nejvíce vývojářů softwaru a softwarových aplikací - přesně 21. Zbývající dvě firmy působí v oblasti nanotechnologií a zdravotnické techniky. Projekty teď posoudí odborný panel složený z technických odborníků, ale i ze zástupců podnikatelské veřejnosti. "Výsledkem tak bude kompletní obrázek o jednotlivých přihlášených projektech - nejenom o technologii jejich nápadů, ale také o možnostech na těchto nápadech reálně vydělat," dodává Rudyšarová.

Z přihlášených 23 projektů jich desítka postoupí do užšího kola. V něm je čeká především prezentace svých podnikatelských plánů. "Měly by své projekty představit přesně tak, jak by je to už za pár dní mohlo čekat přímo v Silicon Valley. Musí se připravit na detailní otázky na podnikatelský plán, použité technologie nebo třeba na to, nakolik se chtějí věnovat řízení své budoucí firmy. A to všechno v angličtině, protože mezi hodnotiteli bude i zahraniční specialista s bohatými zkušenostmi přímo ze Silicon Valley," vysvětluje Lenka Kučerová, ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechInvest v Sunnyvale, kde CzechAccelerator sídlí.

Do Silicon Valley nakonec odletí čtyři nejslibnější české společnosti. Díky CzechAcceleratoru získají kancelářské prostory a některé další doprovodné služby pro dva lidi v Plug and Play Tech centru. Sami si hradí výlohy spojené s odletem a pobytem ve Spojených státech. Celá nejlepší desítka získá speciální školení vedené lektory z Plug and Play Tech Centre, kteří je naučí, jak se nejlépe prodat potenciálním investorům.

České firmy míří do Silicon Valley

CzechAccelerator je v prvním kole určený především pro firmy z oblasti informačních a komunikačních technologií nebo biotechnologií. Sídlí v kalifornském Plug and Play Tech Center, jednom z nejúspěšnějších podnikatelských inkubátorů světa, který se specializuje právě na hledání investorů pro začínající podnikatele.

První Češi do Silicon Valley vyrazí 1. dubna. V červenci plánuje CzechInvest poslat do Silicon Valley druhou letošní skupinu čtyř podniků.

Kam dál?
- Firmy se stěhují do daňových rájů, proč?
- Firmy mohou získat finanční podporu na prezentaci v zahraničí
- Češi odhalili viry odposlouchávající internet, cíl byly malé firmy

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články