České ordinace budou krachovat, varují ambulantní specialisté

4. 2. 2013 – 13:24 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České ordinace budou krachovat, varují ambulantní specialisté
Ambulantní specialisté odmítají další snížení ceny práce na úroveň 98 procent roku 2011, což bude v důsledku znamenat krach některých ambulancí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sdružení ambulantních specialistů nesouhlasí s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví na letošní rok. Tvrdí, že se omezí dostupnost léčby pro pacienty, vyhláška některé obory zlikviduje a mnohým se sníží úhrady až o 30 procent.

Ambulantní specialisté odmítají další snížení ceny práce na úroveň 98 procent roku 2011, což bude v důsledku znamenat krach některých ambulancí, které se "svou nákladovou rentabilitou dostanou do negativních hodnot".

Považují za zcela nepotřebné navyšovat procento regulací u léků v době, kdy se náklady na léky na předpis nezvyšují. "Nelíbí se nám, že regulacemi bude v roce 2013 ohrožena jistě nadpoloviční většina ambulantních specialistů a že poroste i výše regulačních srážek," uvádí se v prohlášení sdružení.

Lékaři připomínají, že i jejich ordinace se potýkají s nárůstem nákladů (daňové změny včetně nárůstu DPH, inflace, zvýšení cen energií) a některých negativních dopadů změny Seznamu výkonů (např. kritické snížení bodové hodnoty klinických vyšetření v interním lékařství).

Rada sdružení spolu s nejvyššími orgány České lékařské komory plánují proti úhradové vyhlášce protesty.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články