České poště skončí od roku 2013 monopol

15. 10. 2011 – 9:09 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České poště skončí od roku 2013 monopol
Od 1. ledna roku 2013 Česká pošta nebude výhradním dodavatelem zásilky s písemnostmi do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun, Foto: CPOST | zdroj: NašePeníze.cz

K dokončení liberalizace trhu s poštovními službami a k celkovému zlepšení služeb má přispět tzv. třetí poštovní směrnice, kterou na svém středečním zasedání projedná kabinet Petra Nečase (ODS). Ta ruší výhradní postavení České pošty na dodávání písemností do 50 g a do výše 18 korun.

Evropská norma se do českého právního řádu transponuje prostřednictvím novely zákona o poštovních službách.

Tzv. třetí poštovní směrnicí se završuje postupný proces liberalizace evropského poštovního trhu a v této souvislosti novela ruší zbývající část dosavadního monopolu, kterým Česká pošta disponuje.

Od 1. ledna roku 2013 Česká pošta nebude výhradním dodavatelem zásilky s písemnostmi do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun. Směrnice odstraní i další právní a ekonomické bariéry bránící ostatním subjektům vstupu na poštovní trh.

Třetí poštovní směrnice současně upravuje dosavadní systém financování. "Financování univerzální služby, kdy zvýšené náklady spojené s poskytováním poštovních služeb v řídce obydlených oblastech jsou na základě monopolu hrazeny ze zisků z oblastí s nižšími náklady (města, aglomerace), nelze dále aplikovat. Prioritně proto bude uplatňován systém úhrady nákladů spojených s univerzální službou nákladově orientovanými cenami," píše se v materiálu.

Novela zákona bude nově pro držitele poštovní licence obsahovat povinnost sdílet některé služby a vybrané prvky jeho poštovní infrastruktury.

Podle materiálu licence České poště vyprší až koncem roku 2017, následně se vyhlásí výběrové řízení na nového dodavatele služeb.

-Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články