České státní dluhopisy můžete nakupovat už od pondělka

30. 9. 2011 – 21:16 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České státní dluhopisy můžete nakupovat už od pondělka
Ministerstvo pro pilotní emisi domluvilo tři distributory - Českou spořitelnu, ČSOB a Komerční banku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zájemci z řad drobných investorů mohou od pondělí 3. října nakupovat spořící státní dluhopisy, minimálně mohou nakoupit státní dluh za tisíc korun. Ministerstvo financí následně testovací emisi dluhopisů pro domácnosti vydá 11. listopadu.

První testovací emise bude v objemu deset miliard korun.

V pilotní emisi budou k dispozici tři typy dluhopisů - jednoletý diskontní, pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční. U jednoletého je úrokový výnos dvě procenta, u pětiletých pak majitelé po pěti letech získají zpátky jistinu a šestiprocentní úrokový výnos.

TIP: Státní dluhopisy: Půjčíte své zemi?

Nominální hodnota jednoho dluhopisu je jedna koruna, minimální objem jedné objednávky je tisíc kusů. Maximální počet dluhopisů není omezen.

Ministerstvo pro pilotní emisi domluvilo tři distributory - Českou spořitelnu, ČSOB a Komerční banku. Zájemci o státní dluhopisy si je mohou objednávat od 3. října do 1. listopadu na některých pobočkách. Dluhopisy pak budou emitovány 11. listopadu, ke stejnému datu budou připsány na účet těch, kteří si je nakoupili.

"Mnoho let jsem usiloval o to, aby se na financování českého státního dluhu mohli kromě velkých finančních skupin podílet také občané. Chceme českým domácnostem nabídnout mimořádnou investiční a spořící příležitost, jaké se dostává velkým bankám," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články