Českému průmyslu se nečekaně dobře daří

13. 3. 2012 – 14:58 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Českému průmyslu se nečekaně dobře daří
Průmyslová produkce v ČR se v lednu meziročně zvýšila o 3,2 procenta, hodnota nových zakázek vzrostla o 14,9 procenta. Ilustrační foto: ŠkodaTransportion | zdroj: NašePeníze.cz

Podle úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla průmyslová výroba v lednu meziročně o 3,2 procenta. Oslovení analytici  považují za potěšitelný především nečekaně vysoký nárůst nových zakázek (+14,9 %).

„První letošní data naznačují, že český průmysl zvládá zpomalení ekonomiky eurozóny relativně dobře,“ řekl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance a dodal, že statistiky nových zakázek a mírné zlepšení indexu nákupních manažerů naznačují příznivý vývoj i v dalších měsících.

Marek dále upozornil, že dobrým výsledkům v průmyslové výrobě za měsíc leden pomohlo i počasí. Průměrná teplota v lednu byla o 2,6 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem. „V únoru naopak můžeme očekávat negativní vliv počasí na průmyslovou výrobu v důsledku silných mrazů.“

Analytik skupiny Citfin Jiří Šimek připomněl, že za celý loňský rok průmyslová výroba vzrostla o 6,9 procenta. Letošní rok podle něho zdaleka tak úspěšný nebude. „Dnešní čísla o nových zakázkách a poslední čísla indexu nákupních manažerů, který se vyšplhal nad hranici 50 bodů, dávají naději, že letošní rok by nakonec nemusel skončit úplně tragicky a růst průmyslu by se mohl udržet nad nulou,“ řekl Šimek

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory nejsou lednové výsledky českého průmyslu žádným překvapením. „Ovšem údaje očištěné o vliv počtu pracovních dnů a sezonní vlivy by nebyly zdaleka tak příznivé a na meziměsíční bázi by výroba zaznamenala pokles o 0,6 procenta. Nemá smysl si nalhávat, že se české ekonomice vede dobře,“ míní Pikora s tím, že rok 2012 naváže na zhoršující se trend z roku 2011.

Naopak podle analytika ČSOB Petra Dufka první letošní data z českého průmyslu vyznívají pozitivně. „Zakázky v průmyslu potvrzují naše očekávání, že na malování superčerných scénářů pro českou ekonomiku je ještě dost času,“ konstatoval Dufek.

Průmyslová produkce v ČR se v lednu meziročně zvýšila o 3,2 procenta, hodnota nových zakázek vzrostla o 14,9 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 7,7 procenta. Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 1,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 5,6 procenta na 25 683 Kč.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články