Česko bez lékařů? Čeští studenti medicíny plánují pracovat v zahraničí

24. 2. 2017 – 9:59 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Česko bez lékařů? Čeští studenti medicíny plánují pracovat v zahraničí
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Více než čtvrtina českých studentů lékařských fakult chce po promoci odejít do zahraničí, především do Německa. Tyto údaje vyplývají ze šetření, na kterém se podílela Karlova univerzita. Lékaři by přes to chybět neměli. Odchozí lékaře nahrazují příchozí z východních zemí. Otázkou je, zda dostatečným tempem.

Studenti medicíny chtějí začít pracovat v zahraničí, protože tam očekávají vyšší výplaty. Také chtějí získat zahraniční pracovní zkušenosti a zdokonalit se v cizích jazycích.

Kromě Německa chtějí jako absolventi také do Rakouska, Švýcarska nebo do Velké Británie. Většina mediků chce v zahraničí zůstat déle než pět let. A třicet procent z těch, kteří se chystají do ciziny, tam zamýšlejí zůstat přes jedenáct let.

V budoucnu by se mohlo stát, že budou v Česku chybět ve fyzicky náročnějších oborech muži. Právě oni přemýšlejí o zahraničním angažmá častěji než studentky. Mezi nejoblíbenější obory patří zejména všeobecné lékařství a pediatrie.

Pro mediky, kteří chtějí zůstat v tuzemsku, jsou prioritní jasné podmínky pro specializaci a atestaci nebo také příjemnější pracovní kolektiv. Také prý stoupá zájem o práci v nemocnicích, na rozdíl od ambulancí.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články