Česko je pro německé investory velice atraktivní zemí

6. 5. 2009 – 19:35 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko je pro německé investory velice atraktivní zemí
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Německé podniky působící v regionu střední a východní Evropy zvolily již počtvrté za sebou Českou republiku za nejatraktivnější zemi pro investory. Vyplynulo to z průzkumu, který uskutečnily Německé zahraniční hospodářské komory (AHK) v 18 zemích regionu CEE s účastí téměř 900 německých firem z oblasti průmyslu, obchodu a služeb. V ČR tento průzkum realizovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK).


- Na české firmy začíná doléhat recese, obchodní partneři neplatí včas
- firmy: 100 nejhodnotnějších značek světa stojí celkem dva biliony dolarů
- I po mnoha letech firmy dluží za privatizovaný majetek
- České a slovenské firmy využívají jako daňový ráj hlavně Nizozemí

Hospodářská krize, která silně postihuje celou oblast včetně České republiky, nezměnila nic na umístění ČR na prvním místě v žebříčku atraktivních lokalit pro podnikání. Česko tak zůstává i nadále pro německé investory velice atraktivní zemí. Problémy podniků v současné době se nedají přisuzovat zhoršení místních specifických rámcových podmínek, ale zejména hospodářské krizi. Podle průzkumu má Česko oproti sousedním zemím mnohem lepší šanci vyjít z krize lépe a rychleji.“

Druhé místo žebříčku obsadilo Slovensko, následováno Slovinskem a Polskem. Náskok ČR oproti Slovensku se od loňského roku o něco zmenšil, a aby i popáté stanula jako vítěz, musí se především vrátit stabilita do české politiky. Pro německé podniky je velmi důležité, aby se konečně dospělo k jednoznačnému vyjádření ohledně zavedení eura. Pro potenciální nové investory představuje euro významný argument při rozhodování o investicích a také pro české podniky to bude znamenat větší jistotu při plánování v oblasti exportu.

10 nejatraktivnějších zemí pro německé podniky v CEE

1.

Česká republika

6.

Rumunsko

2.

Slovensko

7.

Estonsko

3.

Slovinsko

8.

Maďarsko

4.

Polsko

9.

Litva

5.

Chorvatsko

10.

Lotyšsko

Zdroj: Konjunkturální průzkum AHK v CEE 2009


Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články